на живо

Марадона - футболният бог на 57 (ВИДЕО)

4 от всеки 10 деца в Неапол носят името Диего заради легендарния футболист

Getty Images/Guliver Photos

Футболен бог, златното момче на световния футбол... каквото да се каже за Диего Армадо Марадона, няма да е достатъчно! На 30 октомври той навърши 57 години.

За милиони свои фенове той остава най-великият, който играта някога е имала! За други обаче остава изненада как той въобще е жив. Проблеми с наркотиците, неплатени данъци в размер на 40 млн. евро, незаконни деца, връзки с мафията - животът му е низ от възходи и падения. 

Неапол - градът, в който играе в продължение на 7 сезона с "Наполи", е единственото място, където от 1984 г. всеки 4 от 10 деца носят името Диего. 

Марадона е притежател и на... Божията ръка. На четвъртфинала на световното първенство през 1986 г. в Мексико той си помага с нея, отбелязвайки първия от двата си гола във вратата на Англия. Попадението е зачетено и се превръща в едно от най-известните в историята на футбола. "Ако има ръка, то е Божията ръка", категоричен е тогава той. Аржентина пък става световен шампион! Какво по-добро отмъщение за вековния конфликт между родината му и Великобритания за Фолклендските острови. През 1982 г. влизат във война, която британците печелят, а аржентинците дават 649 жертви и стотици тежко ранени. 

Снимка: БГНЕС

Саморазрушаването на Марадона води до първи положителен допинг тест през 1991 г. след мач на "Наполи". Той е прегрешил с кокаин! На световното през 1994 г. е хванат с ефедрин! Тогава става ясно - с футболът е свършено!

Футболният бог преминава лечение в Куба. През 2004 г. кошмарът обаче се завръща. Марадона едва оживява след свръхдоза. 3 години по-късно лежи в интензивното в Буенос Айрес с хепатит и след употреба на алкохол. Плъзва слуха, че е починал. Но Марадона оцелява и днес изглежда по-жив отвсякога!

Не е обърнал гръб на пороците, а продължава да се наслаждава на живота така, сякаш всеки ден му е последен!

Повече вижте в следващото видео: