на живо

Марадона и Божията ръка 35 години по-късно (ВИДЕО)

Феновете на Дон Диего отбелязаха годишнината от емблематичния ми гол във вратата на Англия

Има голове на футболния терен, които завинаги остават в историята! Дори да не са от най-красивите, дори да са малко... нечестни. Те просто променят света.

И перфектният пример за това е попадението на великият аржентинец Диего Марадона във вратата на Англия на световното първенство в Мексико през 1986 г. Всеки футболен фен знае за Божията ръка! 

Аржентина и "Трите лъва" се изправят един срещу друг на четвъртфинал на Мондиала на 22 юни. 

В 51-ата минута, при резултат 0:0, Марадона комбинира с Валдано, но защитникът Ходж се намесва. Вместо да изчисти обаче, той праща топката параболично към вратаря Шилтън. Последният е висок 1.85 м, но бива "надскочен" от точно 20 см по-ниския Марадона. Гол!

За всички по трибуните и пред телевизионните екрани е ясно, че има нещо нередно. Главният съдия Бенасюр посочва центъра. Последната дума е на един българин - страничния съдия Богдан Дочев, който, оказва се, има пряка видимост към ситуацията. И според него голът е редовен - 1:0 за Аржентина!

Милионите повторения на ситуацията са категорични, че игра с ръка има! 

Снимка: fifa

След този гол Марадона вкарва още един (Англия също връща едно попадение чрез Гари Линикер), а впоследствие тимът на Аржентина печели титлата!

Самият Дон Диего в типичния си стил коментира, че е вкарал "малко с глава и малко в ръката на Бог". 

За феновете в родината на легендарния футболист, който почина в края на 2020 г., в Божията ръка няма нищо нередно. Голът си е гол! Един от многото на Марадона, заради които е сочен за най-добрия в историята на този спорт! За това и празненствата в Аржентина са очаквани.

Феновете дори изчакаха да стане точно 16:09 ч., за да извикат "Гол!" - именно тогава топката опъна мрежата на вратата на стадион "Ацтека".