на живо

Мъри Стоилов на половин век

Първият български треньор, извел тим до групите на Шампионската лига, празнува юбилей

Lap.bg

Един от най-обичаните и титулувани треньори на „Левски” – Станимир Стоилов, празнува своя юбилей днес. С него са свързани последните големи успехи на „сините”, включително и участието в груповата фаза на Шампионска лига през сезон 2006/2007.

Станимир Стоилов, наричан от съотборниците и почитателите просто Мъри, е роден в Хасково през 1967 г. Футболната му кариера започва в местния клуб „Канев”. Талантът на полузащитникът е неоспорим. За 100 мача той бележи 62 гола.

Тази резултатност не остава незабелязана от софийския гранд „Левски”, който играе ниво по-високо от юношеския му тим – в елита на българското първенство. Стоилов пристига в столицата през юли 1990 г. В първите години на Прехода тимът е в криза и отсъства от челната тройка в първенството. Това не пречи на Мъри да показва постоянство и добра игра. Именно тя е в основата на спечелването на двете последователни Купи на страната през 1991 и 1992 г.

Той е забелязан от скаутите на „Фенербахче”. В турския клуб играе за година, а след това се завръща в родното първенство, само че не със синя, а с червена фланелка. С „вечния враг” – ЦСКА, Мъри не печели трофей. Престоят му в Борисовата градина обаче се помни и до днес. Именно той е авторът на единственото попадение в дербито между „сини” и „червени”.

Снимка: БГНЕС

Това не му пречи да бъде приет с отворени обятия от познатата му публика и да премине отново на стадион „Георги Аспарухов”. Следващият сезон е увенчан с мечтаната от него първа в кариерата му титла на България.

Следва ново приключение в чужбина – португалският „Кампомайорензе”. За 52 мача той отбелязва 19 гола, но не те са най-голямата му придобивка през 1997 г. В иберийската страна се ражда дъщеря му Весела. Със съпругата му Мирена решават, че най-добре за семейството е да се върнат в родината.

„Славия” е следващият отбор в кариерата на Мъри. За „белите” той вкарва 12 гола в 29 мача, а през юли 1998 г. отново се завръща при любимия „Левски”. През 2003 г. прави официален бенефис, като всички приходи от мача отиват за изграждането на ново тренировъчно игрище на стадион „Георги Аспарухов”.

Снимка: fca.kz

Стоилов обаче не може да стои далеч от зеления терен и топката. Той се впуска почти веднага в треньорската професия. Първо е селекционер на националния отбор до 16 години. През 2004 г. застава начело на „Левски” и… „синята” приказка започва!

В България печели две Купи (2005 г. и 2007 г.), които за момента са последни в историята на столичния клуб. През 2006 и 2007 г. пък „сините” печелят и първенството, оставяйки зад себе си „вечния враг”. Страхотното представяне на „Левски” у дома се отразява и в европейските клубни турнири.

През сезон 2005/2006 г. „сините” си проправят път към групите на Лига Европа, отстранявайки „Публикъм” Целе и „Оксер”. В мача срещу французите Мъри решава да заложи на младока Милан Коприваров. Именно полузащитникът е автор на победното попадение. Това обаче не е края на европейското представяне на „сините”. Те успяват да излязат от групата, а след това с прекрасна игра и помощта на емоционалните фенове, достигат до четвъртфинал на турнира – постижение, което до момента остава ненадминато от друг български тим.

Следващата крачка е логична – участие в най-авторитетния международен футболен турнир Шампионска лига. „Левски” обаче не пази хубави спомени от престоя си в груповата фаза – шест мача в компанията на „Барселона”, „Челси” и „Вердер” Бремен и ужасяваща голова разлика: 1:17.

Това е и края на ерата „Мъри” в „Левски”. Стоилов застава за кратко на чело на „Литекс”, кипърския „Анортозис” и „Ботев” Пловдив.

През 2014 г., натрупал достатъчно опит, той се насочва към екзотична по това време дестинация – Казахстан. С „Астана” става шампион още през първия си сезон и отгръща нова страница в историята на футбола в страната. Тимът на Стоилов става първият, класирал се за групите на Шампионската лига – приключение, което не е непознато за българския специалист. Нещо повече, казахския тим няма загубен мач у дома и въпреки че не се класира за елиминационната фаза, постижението не остава незабелязано от феновете в страната, които боготворят Мъри. Той им се отплаща с още две титли, Купа на Казахстан и нова порция европейски мачове през настоящия сезон в групите на Лига Европа.

За Станимир Стоилов казват, че никога не спира да мисли за футбол и това си личи… дори на днешната 50-годишнина.