на живо

Мария Оряшкова: Борбата ми помогна да спечеля злато в самбото (ВИДЕО)

България завърши европейските игри с 18 медала

Мария Оряшкова: Борбата ми помогна да спечеля злато в самбото (ВИДЕО)

Мария Оряшкова, която спечели златен медал в самбото на европейските игри в Минск, определи отличието като най-ценното и най-тежко завоюваното до момента.

"Да не скромнича много, но това наистина е най-ценният медал за мен и най-тежко извоюван. Трудно дойде с минимални разлики, но аз затова отидох.", каза Оряшкова при прибирането си в София.  

Освен в турнира по самбо, тя участва и в този по борба, но там не се представи толкова добре: "Определено съчетаването на самбото с борбата много ми помогна да премина този стадий на загуби. След една седмица започва подготовка на националния отбор по борба и ще се включа в нея. Следващата цел е световното първенство, на което ще се раздават квоти за олимпийските игри."

"Може би съм най-щастливият човек на света, защото отидох и видях много спортисти, които са били мои идоли.", добави Оряшкова.

Антоанета Бонева спечели два бронзови медала в спортната стрелба. Тя се завърна след майчинство и разкри, че е доволна от резултатите си в Минск.

"Смятам, че се получи добре. На този етап от подготовката ми няма как да не съм доволна. Винаги може и повече, но явно за момента мога да покажа това. Разбира се, всеки е отишъл за нещо друго, но при положение, че година и половина ме нямаше на огневата линия... да спечелиш два медала никак не е малко. Първият път ми беше много по-лесно да се върна. Психическото натоварване, което явно сама си бях сложила, беше по-голямо. Надявам се от тук нататък нещата да вървят в посоката, която искам. Ще се постарая и подготовката и целите ми да са други. Твърде рано е да се говори за олимпийските игри, а и преди това имам още доста състезания. През септември предстои европейско първенство на малокалибреното оръжие, след това финал на Световна купа, догодина имаме европейско и на въздушното оръжие. За олимпиадата е много рано да се мисли. Няма да казвам какви са целите и надеждите ми, не искам очаквания към мен.", каза Бонева.

България завърши европейските игри в Минск с 18 отличия - 3 златни, 7 сребърни и 8 бронзови.