на живо

Мартин Чой: Няма какво повече да искам от тази година

Българският пилот и тимът му станаха трети в последния кръг на световния ендуро шампионат

Мартин Чой: Няма какво повече да искам от тази година

За да се надпреварваш с вятъра, трябва освен да си търсач на силни усещания, във вените ти да тече чиста проба адреналин. Това важи с пълна сила за най-добрия пистов пилот на България Мартин Чой. Той знае колко е важно да умееш да се състезаваш с времето и че понякога решаващи могат да се окажат само 7 стотни – именно това е най-малката разлика в историята на Световния шампионат по издръжливост, която осигури на 28-кратния шампион по мотоциклетизъм у нас и тимът му "ENERGIE ENDURANCE" третото място на почетната стълбичка в последния кръг на световния ендуро шампионат (шампионат по издръжливост) в клас SuperStock 1000.

"Това е последната ми голяма цел, която си бях поставил. Щастлив съм, защото не я очаквах в последния кръг. Наистина е много голям успех - подиум на световния шампионат е нещо, което си мечтаех в последните години. Трето място в последния кръг на световния ендуро шампионат. Много силна година за нас. Изпращаме я с 10 първи места от 10 старта. Нямаше какво повече да искаме от тази година", заяви Чой в предаването "COOLt". 

Заедно с Чой на пистата в Чехия бяха и двамата му съотборници, а целта беше да карат 6 часа без прекъсване.

Българинът разкри, че напрегнати моменти не са липсвали и се е наложило да кара без да му бъдат сменени гумите повече от предвиденото.

"По време на състезанието имаше два инцидента на два конкурентни отбора, имаше автомобил за сигурност, тъй като имаше разлято масло. Отборът реши да предприеме рискован ход, за да може аз да завърша състезанието. Единственият проблем, който можеше да възникне, е че нямахме време да сменим задната гума, което се прави горе-долу на 2 часа, на 66 обиколки, за да запазим подиума. Отборът реши, че аз трябва да я завърша тази задача. Мотоциклетният спорт е такъв - когато трябва да се вземе нещо голямо, трябва да се рискува", разказа той.

Началото на следващия сезон за Чой поставя емблематичната надпревара "24 часа на Льо Ман". Той ще кара на френската писта за седми път в кариерата си. 

"За 24 часа е много нужно много голям късмет да имате, защото сме виждали всичко. Може да стартираш първи и да не завършиш. Тази година на Льо Ман 13 минути преди да завършим бяхме на четвърта позиция, но малшанс при един от съотборниците ми се случи тежко падане", каза Чой.

Как се подготвяш за толкова дълго състезание? Кои са най-големите рискове, които е поемал на пистата? Как се преодолява страхът? И защо няма да насочи дъщеря си към своя спорт? Отговорите във видеото!

Тагове:

Мартин Чой