на живо

Мартин Чой - причината за българския флаг на "Льо Ман" (ВИДЕО)

За пета поредна година родният мотоциклетист участва в едно от най-престижните състезания

Мартин Чой - причината за българския флаг на "Льо Ман" (ВИДЕО)

1-ва, 2-ра, 3-а и така до... 721! Броят на обиколките, които шампионът по мотоциклетизъм на България Мартин Чой и съотборниците му Кристиан и Федерико Наполи от отбора "Energie Endurance - Kawasaki" направиха по време на едно от най-престижните състезания в света на моторните спортове - "24 часа на Льо Ман".

За 5-а поредна година българинът се включи в знаменитата надпревара, а трибагреникът гордо се вееше над пистата. Чой и отборът му завършиха на 12-о място в класирането на клас "Суперсток", като родният мотоциклетист беше най-постоянен в изявите си с отбора. Дъждът, който се изсипа над града в Югозападна Франция, беше причина за доста падания и опасни ситуации на пистата. Въпреки тях, Чой успя да финишира. 

 
 
 
View this post on Instagram

Again and again and again and again

A post shared by MARTIN CHOY (@martinchoy77official) on

"Имаше момент, в който си казах... Всички минават през този период: "За Бога, какво правя тук?". Наистина е много тежко. Но имаш в себе си друг човек, който ти казва: "Хванал си се на хорото, ще го играеш!" – и така продължавах", заяви той на българска земя.

Напрегнатите 24 часа минали без сън и с пикове и спадове в настроението на целия отбор. Самото пресичане на финалната линия е своеобразен успех за българина.

"Първите няколко часа бяхме в първата петица, но след падането изостанахме много и поне аз загубих за кратко мотивация. След ремонт на засегната лява дръжка на кормилото и частично откачената седалка на мотора, отборът ни се стабилизира и изкара нощта без инциденти. Двамата италианци започнаха да карат много добре и  на зазоряване даваха почти равни времена с мен, което отново възвърна мотивацията ми и хъса за победа“, разказа той и добави:

"Сутринта чувствах схващане в кръста и болки в ръцете, времето бе хладно, валеше дъжд и бе много трудно да се кара. Но и тримата се молехме да нямаме технически  проблеми и се радвам, че моторът издържа. Много сложен е въпросът със спането и храненето по време на надпреварата. Казаха ми, че ако опитам да поспя малко, ще стане по-лошо, затова трябваше да остана буден. Първата година отслабнах с 6 кг за 24 часа, но сега имам опит, сутринта си хапнах добре и загубих само около 2 кг. Мисля, че физически съм много добре и превъзхождам почти всички съперници."