на живо

Матип и още 6 национали на Камерун отказват да играят за Купата на африканските нации

Очаква се те да получат сериозни санкции

Getty Images

Седем камерунски национали, сред които играчът на "Ливърпул" Жоел Матип, отказват да играят в турнира за Купата на африканските нации. По този начин те са заплашени от наказание да не играят за клубните си отбори, докато не приключи първенството на Черния континент.

Матип и шестимата му съотборници са заявили пред наставника Уго Броос, че нямат желание да участват в надпреварата, която започва в Габон на 14 януари.

"Тези играчи поставят личните си интереси пред националната фланелка и затова федерацията има право да предприеме наказателни мерки срещу тях, съобразени с разпоредбите на ФИФА", каза Броос.

Освен защитника на "Ливърпул", останалите футболисти са: Андре Онана ("Аякс"), Ги Н'ди Асембе ("Нанси"), Алан Ниом ("Уест Бромич Албиън"), Максим Пундже ("Бордо"), Андре-Франк Замбо Ангуиса ("Олимпик" Марсилия) и Ибрахим Амаду ("Лил").

Всички 7 играчи попаднаха в разширения списък от 35 футболисти, които наставникът на Камерун обяви по-рано този месец.

Камерунската футболна федерация има право да поиска от ФИФА да забрани на тези състезатели са играят за клубните си отбори до 6 февруари, когато приключва Купата на африканските нации.

Бранителят на "мърсисайдци" твърди, че не иска да се състезава заради "лош опит" с предишния треньорски щаб.

Роденият в Германия защитник не е играл за страната си от световното първенство в Бразилия през 2014 г., но Броос вече на два пъти прави опит да го убеди да се завърне в представителния тим.

Очаква се до дни да бъде определена група от 23 футболисти, които да представят Камерун в турнира за Купата на африканските нации.