на живо

Матс Виландер: Григор може да стигне до финалите, но не и да спечели титлата в САЩ

Причината е психическата му неустойчивост, твърди бившият номер 1

Бившият номер 1 в световната ранглиста Матс Виландер, заяви, че Григор Димитров има големи шансове да достигне до финалната фаза на предстоящото Открито първенство по тенис на САЩ. Носителят на 7 титли от Големия шлем и настоящ телевизионен анализатор не спести похвалите си за българина.

"Григор Димитров демонстрира чудесен тенис първо на Откритото първенство в Австралия, а сега и в Синсинати. Предстоящият US Open е чудесна възможност за него. Очевидно е, че играта му се разви много през тази година и сега, при отсъствието на някои от най-големите, той ще има много добри шансове да стигне до финалната фаза на турнира", каза Виландер.

Шведът обаче е категоричен, че Димитров няма да може да триумфира с първа титла от Големия шлем, въпреки страхотната си форма в последно време. Причината за това е психологическа, според Виландер.

"Не ми се вярва, че Григор Димитров може да победи последователно Надал, Федерер и Зверев. Въпреки огромния си талант, той е известен точно със своята психическа неустойчивост. Това е големият му недостатък, който го проваляше толкова често досега. Той трябва да намери възможно най-добрата психологическа нагласа, която да сваля напрежението от него, но не дотам, че да го направи разсеян и небрежен. Трудно е, но ако веднъж успее да го постигне, ще стане сериозна заплаха за най-големите", оптимист е все пак победителят в първенството от 1988 г.

Димитров започва участието си на последния за годината турнир от Големия шлем във вторник срещу сряда. Първият му съперник е чехът Вацлав Шафранек.