на живо

Мбапе бави решението на УЕФА за ПСЖ

Комисията за финансов феърплей ще заседава в понеделник

Reuters

Френският колос "Пари Сен Жермен" ще трябва да изчака до понеделник (27 август), за да научи дали ще може да играе в европейските клубни турнири. Причината за забавянето е... Килиан Мбапе.

Комисията по финансов феърплей към УЕФА трябваше да излезе с решение в петък (24 август), но от футболната централа отложиха разглеждането на проблема, тъй като сделката за световният шампион, който пристигна от "Монако" в ПСЖ, се нуждае от допълнително пояснение.

Всъщност Европейската футболна централа разисква дефицита в баланса на клуба, който е в размер на 250 млн. евро. Смята се, че той е натрупан от привличането на Неймар (222 млн. евро) и Мбапе (180 млн. евро). Има вероятност от УЕФА да принудят клуба да изравни приходите и разходите си, като се раздели с една от звездите си, а най-строгата санкция би била спиране на правата на тима за евротурнирите. Най-вероятно обаче на парижани ще бъде наложена солена глоба.

Мбапе всъщност е в клуба от 2017 г., но първо пристигна под наем от "Монако", а чак след това за него бе платена солидна трансферна сума. Именно тази операция забави решението на Комисията за финансов феърплей. 

Ако в ПСЖ решат да продават, за да изравнят баланса си, облагодетелстван ще бъде "Реал" Мадрид. Испанският клуб не крие амбициите си да привлече някоя от звездите на тима.