на живо

Мбапе и гол номер 100, който го изстреля в космоса

Французинът отвя Лионел Меси и Кристиано Роналдо

Reuters

За Килиан Мбапе определението "звезда" не е нищо ново! Френският младеж най-вероятно вече е свикнал със светлините на прожекторите и с надеждите, които футболните специалисти и феновете му възлагат.

Изглежда, че той се чувства много добре в тази своя роля и уверено върви към върха. Що се отнася до головете в сметката на нападателя, те вече са трицифрено число. 

Мбапе вкара първото попадение във вратата на Андора при победата на Франция с 4:0 в квалификациите за Евро 2020, а то беше под номер 100 в кариерата му!

Само на 20 години и със 180 мача зад гърба си, нападателят на "Пари Сен Жермен" вече е поставил солидна основа, над която да гради бляскаво бъдеще. 

За първи път Мбапе вкара гол в мъжкия футбол на 20 февруари 2016 г. Тогава той носеше фланелката на "Монако" и се разписа срещу "Троа" в среща от 27-ия кръг на Лига 1. Килиан оформи крайното 3:1 за своя тим в 4-ата минута на продължението с шут с левия крак.

За националния отбор първият гол на Мбапе е в петия му мач след дебюта. Той се разписва в квалификацията за световното първенство в Русия през 2018 г. (което впоследствие "петлите" печелят) срещу Холандия. Минутата е 1-ва на продължението на второто полувреме и прави резултата 4:0.

Общо новата звезда на световния футбол има 13 гола за националния тим и 87 за клубните си отбори. Вкарал е 27 с фланелката на "Монако" и 60 с тази на ПСЖ. 

Специалистите не пропуснаха веднага да направят сравнение с другите големи звезди - Лионел Меси от "Барселона" и Кристиано Роналдо от "Ювентус". Оказва се, че французинът действа далеч по-бързо от тях.

Меси вкарва своя гол номер 100 в кариерата си на 22 години и 97 дни, докато Роналдо - на 22 години и 356 дни.

По време на мача с Андора, в който дойде юбилейното постижение на Мбапе, той беше само на 20 години и 173 дни.

По време на достигането на стотното попадение в кариерата си, Мбапе стана 3 пъти шампион на Франция (веднъж с "Монако" и два пъти с ПСЖ) и вдигна Купата на страната и на лигата. 

През последните 3 кампании той неизменно печелеше наградата за Най-добър млад играч във френското първенство и беше част от Отбора на сезона. През 2018/2019 той вкара 29 гола в 33 мача в родината си и стана голмайстор на кампанията.

Освен това е световен шампион до 19 години и при мъжете с Франция. На финала в Русия срещу Хърватия, той се разписа в 65-ата минута, при това преди да е навършил 20 години. Това го прави едва вторият тийнейджър в света, вкарвал гол в последния мач от Мондиала. Преди него Пеле се разписа през 1958 г. срещу Швеция, когато беше само на 17 години.

Снимка: Reuters

Естествено, тези успехи влияят на интереса на големите клубове към Килиан. От "Реал" Мадрид нескрито "ухажват" Мбапе, но за да са го привлекат, трябва да платят солидна сума. Според запознати става дума за над 210 млн. евро. Ако преговорите се проточат, французинът има огромен шанс да изпревари досегашния рекордьор по трансферна цена - Неймар, който премина от "Барселона" в ПСЖ за 222 млн. евро.