на живо

Медиите в Япония: Без фенове на откриването и закриването на Игрите

Строги мерки заради пандемията с коронавирус

Организаторите на олимпийските игри в Токио това лято възнамеряват да забранят присъствието на фенове по време на откриващата и закриващата церемонии, пишат местните медии.

Според вестник "Асахи", новината скоро ще бъде обявена официално. Това означава, че на церемониите ще присъстват само представители на Международния олимпийски комитет (МОК) и членове на отделните делегации.

Очакваше се по трибуните да има около 10 000 зрители, но организаторите искат да намалят бройката заради опасения относно разпространението на COVID-19.

Именно коронавирусът стана причина за отлагането на Игрите с година. Те трябваше да се проведат между 24 юли и 9 август 2020 г., но вместо това започват след малко повече от две седмици - на 23 юли и ще завършат на 8 август.

Рекордно нисък брой спортисти ще изпрати България на летните олимпийски игри в Токио. Страната ни ще бъде представена от 42 атлети в 14 спорта. За последно по-малко спортисти са представяли България на Игрите в Берлин през 1936 г. Тогава на най-голямата спортна сцена сме имали само 25 олимпийци.

Тенденцията показва, че от Игрите в Атина през 2004 г., на всеки следващ форум България има все по-малко представители. В гръцката столица те са 95, в Пекин през 2008-а са 72. В Лондон родните атлети наброяваха 63-а, а в Рио - 51. За справка, при най-успешното ни участие - в Москва през 1980 г., имаме 271 представители.