на живо

Мегасблъсъци в групите на футболния турнир на олимпийските игри в Токио

Очаква ни повторение на финала от Рио 2016

Германия и Бразилия ще се изправят лице в лице още в груповата фаза на турнира по футбол на олимпийските игри в Токио през лятото. Това стана ясно след церемонията по теглене на жребия в централата на ФИФА в Цюрих. Друг много интригуващ сблъсък от първата част на надпреварата ще противопостави формациите на Испания и Аржентина.

В група "A" ще бъдат домакините от Япония. "Самураите" ще правят компания на старите познайници Република Южна Африка, Мексико и Франция, които бяха в една група на световното в ЮАР през 2010-а година.

Група "B" също се очертава да бъде непредвидима. В нея са Нова Зеландия, Южна Корея, Хондурас и Румъния. Хондурас беше сред изненадите в Рио де Жанейро преди пет години, след като стигна до мач за бронзовите медали, който обаче загуби от Нигерия. Южнокорейците пък изумиха всички, като завършиха пред Германия и Мексико в своята група на Игрите през 2016-а.

В група "C" ще бъдат Египет, Испания, Аржентина и Австралия. Испанците ще търсят достойно представяне след позорното си отпадане в групите в Лондон през 2012-а година. Пред тях обаче застава златният медалист от Атина през 2004-а и Пекин през 2008-а година Аржентина.

Последната Група "D" предлага и перлата в короната на олимпийския футболен турнир. Там са финалистите от Рио 2016 – Бразилия и Германия. Бундестимът ще търси реванш за загубата с дузпи на "Маракана".

Тогава, начело с Неймар Бразилия стигна до финала без да допусне гол, а в битката за златото си отмъсти на Германия за унизителното 1:7 на домашния мондиал през 2014 г. Освен тези два отбора, в групата са още Кот д'Ивоар и Саудитска Арабия.

Според правилата на ФИФА на олимпийски игри всеки отбор има право да използва отбор, в който футболистите са на възраст до 23 години. В този състав обаче могат да бъдат включени до трима играчи, които са над тази допустима граница. Така страните имат възможността да използват някои от своите най-изявени си футболисти в търсене на олимпийски медал.

Мачовете в японската столица ще бъдат между 21 юли и 7 август, като все още няма насрочени часове за тяхното провеждане. По-рано днес стана ясно, че за първи път от Барселона 1992 ще има български съдия на олимпийския турнир. 

Единственият роден рефер с наряди в Шампионската лига - Георги Кабаков, и помощниците му Мартин Маргаритов и Диян Вълков са сред избраните съдии за надпреварите при мъжете и при жените.

Група A – Япония, Република Южна Африка, Мексико, Франция

Група B – Нова Зеландия, Южна Корея, Хондурас, Румъния

Група C – Египет, Испания, Аржентина, Австралия

Група D – Бразилия, Германия, Кот д’Ивоар, Саудитска Арабия