на живо

Мегаскандал прекрати евроквалификацията между Сърбия и Албания

Албанско знаме над стадион "Партизан" предизвика сблъсъци между играчите на двата отбора

Огромен скандал с политически привкус се разрази по време на очакваното с напрежение балканско дерби от девета група на европейските квалификации между Сърбия и Албания. Въпреки че присъствието на гостуващи фенове бе забранено, мачът бе прекратен в 41-ата минута, след като внезапно над стадион "Партизан" в Белград се появи квадракоптер с прикачено към него знаме с албански символи. Минута по-късно футболистът на домакините Стефан Митрович успя да свали флага и именно това негово действие взриви обстановката на терена.

Няколко футболисти от състава на гостите моментално потърсиха саморазправа с Митрович, а това доведе до масово сбиване в центъра на терена, в което се включиха треньорски щабове, футболисти, както и някои фенове, пробили през строгата охрана на трибуните.

След намесата на стюарди и полиция, обстановката на игрището се успокои, но не и на трибуните, където 25 хиляди сръбски навиячи освирепяло скандираха нецензурни реплики по адрес на албанските си съперници. Главният съдия Мартин Аткинсън бе принуден да прекъсне срещата, а при прибирането си в съблекалнята футболистите на Албания попаднаха под мощен обстрел с всевъзможни предмети от трибуните, както и на враждебно поведение от стюарди и официални лица, които също демонстрираха бойни умения.

Половин час по-късно сръбските национали бяха готови да доиграят двубоя, но албаснките футболисти отказаха подобна възможност, поради страх от опасността за тяхното здраве. При създалите се обстоятелства Аткинсън прекрати двубоя окончателно. По-късно вечерта УЕФА взе официално решение мачът да се доиграе днес пред празни трибуни.

"Все още не мога да проумея какво се случи. Аз и моите съотборници искахме мача да продължи. Всеки един от нас опита да защити албанските футболисти от хвърчащите предмети, докато те стигнат до тунела", призна капитанът на сърбите Бранислав Иванович.

Мерките за сигурност в Белград преди началото на двубоя бяха изключително строги, а забраната за присъствие на албански фенове бе провокирана от притеснения за ексалиране на политическо напрежение на тема Косово, чиято независимост, обявена през 2008, все още не е приета от Сърбия.

Четирима от играчите на Албания - Лорик Цана, Етрит Бериша, Бурим Кукели и Ермир Ленджани, са родени именно в Косово, но не могат да представят страната си. Причината - националният тим не е официализиран от ФИФА и УЕФА, тъй като Европейският Съюз не признава Косово за самостоятелна държава.

Албанският тим не бе гостувал за мач в Белград от 1967 година.

"Съжаляваме за случилото се, но то не зависи от нас. Ние ще докладваме абсолютно всичко с подробности. Ситуацията и напрежението на стадиона не позволяваше мачът да продължи" , каза официалният делегат на европейската футболна централа Хари Бийн.

Като главен заподозрян за провокацията е задържан братът на премиера на Албания Еди Рама, Орфи Рама, който се е намирал във ВИП ложата на стадиона. Според сръбската полиция той е организатор, а извършителите някак си са успяли да влязат на стадиона, въпреки забраната.

Часове след края на срещата десетки хиляди албанци изпълниха централните улици на  Прищина и Тирана, празнувайки за случилото се в Белград. Според последни информации напрежението между сърби и албанци на територията на Косово отново се покачва, именно вследствие на вчерашния мач.