на живо

Меси и неговите страхотни 500 (ВИДЕО)

Аржентинецът бележи за първи път за "Барселона" през 2005 г.

Getty Images

16 октомври 2004 г. "Барселона" срещу "Еспаньол" в среща от "Ла Лига". Минутата е 82-ра. Плеймейкърът на каталунците Деко излиза от терена, за да отстъпи мястото си на 17-годишен аржентинец. Нисичкото момче носи фланелка с номер 30 на гърба, а всичките 34 400 зрители аплодират повече португалеца, който е вкарал единствения гол в срещата, отколкото дебютанта.

23 април 2017 г. Очакваното "Ел Класико". Мачът между "Барселона" и "Реал" Мадрид е завързан. Резултатът е 2:2, а минутата е 2-ра от продължението на срещата. Прецизен удар и каталунците печелят така желаните 3 точки от сблъсъка, които ги изпращат начело на класирането. Аплодисментите не стихват, виковете също - този път те са за него! За Лионел Меси!

Снимка: Getty Images

Разликата между двете срещи е почти 13 години, както и онези 500! Точно толкова гола има на сметката си аржентинецът, който отдавна вече записа името си в историята на един от най-титулуваните европейски грандове.

Всъщност Меси отдавна е едноличен лидер в листата на голмайсторите на каталунците. Още през 2012 той отбеляза 233-то попадение за "Барса", с което изпревари легендата на клуба Сезар Родригес, играл в периода 1942–1955. 

Това става по време на победата на тима над "Гранада" с 5:3.

Аржентинецът започва да бележи малко след дебюта си. Първото му попадение с екипа на "Барса" е на 1 май 2005 срещу "Албасете". Интересно е, че топката, с която е отбелязано попадението, никога не е попадала в ръцете на Лео. Тя е грижливо пазена от вратаря, който допуска гола - Раул Валбуена. 

В евротурнирите пък аржентинецът прави своя дебют на 7 декември 2004 г. срещу "Шахтьор" в груповата фаза на Шампионската лига. Първия си гол бележи година по-късно срещу "Панатинайкос".

Срещу "вечния враг" - "Реал" Меси вече има 23 гола. Дебютните му 3 обаче са впечатляващи! На 10 март 2007 г. той бележи хеттрик срещу "белите".

От тогава носителят на 5 Златни топки е изиграл още 25 мача, в които е вкарал минимум 3 гола, като последния беше на 3 март 2016 г. срещу "Райо Валекано".

Меси бележи и в два от финалите на Шампионската лига. През 2009 г., когато катаулнците побеждават с 2:0 "Манчестър Юнайтед" и през 2011 г. срещу същия съперник. Двата трофея са част от четирите купи от най-силния европейски клубен турнир, които е спечелил аржентинецът.

Меси води във вечната ранглиста на "Барса" за голмайстори в международни турнири (102) и "Ла Лига" (343). Само едно признание обаче му се изплъзва за момента.

Аржентинецът е на трето място в класацията за най много голове в турнира за Купата на краля (43). Преди него се нареждат Хосеп Самитиер (65) и Ласло Кубала (49). 

500 гола за 532 срещи! Изглежда невероятно, но е факт! А Меси хич не мисли да спира до тук...