на живо

Меси изравни Стоичков, Аржентина оцеля

"Гаучосите" измъкнаха 2:1 срещу Нигерия и са на 1/8-финал

Аржентина се размина с един от най-ужасните си футболни кошмари. Тимът изтръгна 2:1 срещу Нигерия с гол в 86-ата минута и така се класира за 1/8-финалите на Мондиал 2018.

Двукратните световни шампиони се нуждаеха от задължителна победа, за да си осигурят второто място в групата. И макар че отново не убедиха в своята класа, постигнаха целта си. 

Селекционерът Хорхе Сампаоли направи пет промени в сравнение с тежката загуба с 0:3 от Хърватия, а Нигерия излезе със същите 11, победили Исландия с 2:0.

stat

След четвърт час неособено интересен футбол на сцената най-после излезе Лионел Меси. Евер Банега пусна далечен пас към звездата на "Барселона", който овладя топката в наказателното поле и с десния крак матира вратаря Франсис Узохо.

Веднага след попадението камерите уловиха легендата Диего Марадона, който отправяше гореща благодарствена молитва към небето. Любопитното е, че при следващото си попадане в кадър Дон Диего сякаш... беше задрямал.

С шестия си гол на световни първенства Меси се изравни с Христо Стоичков. Лео се превърна и в третия аржентинец, успял да се разпише на три различни мондиала. Останалите са именно Марадона и Габриел Батистута.

До почивката Меси можеше да вкара за втори път, но изстрелът му от пряк свободен удар намери лявата греда.

В 50-та минута обаче Хавиер Масчерано задържа Леон Балгун в наказателното поле на Аржентина и реферът Джунейт Чакър отсъди дузпа. Виктор Моузес изпълни технично - 1:1.

До края аржентинците се хвърлиха в атаки, но краката на футболисти за стотици милиони се огъваха сякаш бяха от гума. Нигерийците дори можеха да получат втора дузпа след игра с ръка в наказателното поле, но този път Чакър реши да подмине ситуацията след консултация с видео асистентите. 

Едва 4 минути преди края на редовното време Маркос Рохо отбеляза скъпоценното попадение за Аржентина и прати нацията в екстаз.

В другия двубой Хърватия излезе с цели 9 промени в състава срещу Исландия, но въпреки това контролирше събитията на терена в голяма част от двубоя. В 51-ата минута Бадел откри резултата, а четвърт час преди края Сигурдсон изравни от дузпа. С гол в добавеното време Перишич донесе третата победа на тима си в групата. 

Хърватите спечелиха четвърта група с 9 точки, а Аржентина е втора с 4. Нигерия напуска борбата с 3, а Исландия е на дъното с 1. 

На полуфиналите Хърватия ще се изправи срещу Дания, а Аржентина ще има тежко изпитание срещу Франция.