на живо

Меси към децата на Барса: Възползвайте се от всяка възможност! (ВИДЕО)

Аржентинската звезда в откровен разговор с футболисти от школата на клуба

fcbarcelona.com

Петкратният носител на "Златната топка" Лионел Меси даде интервю на пет от децата, трениращи в школата на Барселона. С нескрито вълнение малчуганите задодоха въпросите към идола си, който успя да отговори на всеки един.

Младите надежди на каталунците се интересуваха най-вече от първите стъпки във футбола на Меси и какво е чувството да бъдеш един от най-добрите футболисти в света.

Видеото бе публикувано в официалната страница на Барселона.

-Къде държиш всичките си "Златни топки"?

Лионел Меси: Държа ги вкъщи. И за тази има специално място до останалите четири.

-Кой ти показа как да играеш футбол?

ЛМ: Честно да ти кажа, не знам. Започнах на 3 или 4, когато просто ритах една топка насам-натам. Семейството ми обожава футбола, имам по-голям брат, който играеше, но мога да кажа, че се "запалих" сам. След това вече се присъединих към отбора, научих някои неща, но определено обичам футбола от малък.

-Беше ли ти трудно да се отделиш от семейството и приятелите ти?

ЛМ: Да, това бе наистина голяма промяна за мен. Оставих доста неща. Нямах възможност, като други деца в школата, да виждам често семейството си. Виждах ги веднъж или два пъти в годината и наистина бе доста трудно.

-Когато бе малък мислеше ли, че ще станеш най-добрият футболист в света?

ЛМ: Когато бях малък мечтаех само да вляза в първия отбор, да стана професионалист, но определено не си представях нещата, които се случиха след това.

-Какъв съвет би дал на децата, които започват да се занимават с футбол?

ЛМ: Не обичам да давам съвети, но щом се налага, бих ви казал да се възползвате от всяка възможност, от всяка минута, която прекарвате в Барселона. Имах щастието да попадна в голям отбор, който предоставя възможности не само във футбола, но и в живота. Можете да учите, да растете, да завършите образованието си. Мисля, че най-важното е да се възползвате от всяка възможност, а след това да се забавлявате колкото можете докато играете и сте професионалисти. Това е!

-Какви са спомените ти от школата на Барселона?

ЛМ: Аз не живеех в общежитията, тъй като бях тук със семейството си, но посещавах училището, в което ходеха всички други деца от школата. Прекарвах там деня, след това идвах тук на тренировка. Имам прекрасни спомени от тези следобеди с момчетата, които бяха като мен - далеч от семействата си и мечтаеха да играят в Примера дивисион. Бяха наистина страхотни времена!

-Какво те кара да си все така мотивиран, след като спечели толкова много трофеи с Барселона?

ЛМ: Просто искам да спечеля още! Винаги съм казвал, че когато стартира един сезон, целта е да спечелим всичко възможно. В клуба винаги се стремим към това, а аз искам да завърша кариерата си с много трофеи. Колкото повече, толкова по-добре.

-Значи стилът на игра на Барса ти помага да се развиваш и те прави такъв играч.

ЛМ: Определено. Философията на клуба и на играчите в него ме направиха това, което съм.

-Какво е чувството, което изпитваш, когато чуеш, че си най-добрият играч за всички времена?

ЛМ: Истината е, че е страхотно да чувам това. Фактът, че хората го казват и го мислят, ме кара да се чувствам горд. Но от друга страна, опитвам се да не мисля за това и да се фокусирам върху задълженията ми ден за ден, да с наслаждавам на това, което правя и да мисля за това, което предстои.

-Какво е чувството да си футболистът с най-много "Златни топки"?

ЛМ: Както казах, обичам да получавам тази награда заради нейното значение. Да спечеля пет си е историческо постижение. Не мисля за наградата, а само за това, което ни предстои този сезон и възможността да повторим постигнатото през миналия.