на живо

Меси обмислял напускането на "Барса" цял сезон: Тук няма визия за бъдещето

"Барса" има нужда от млади играчи, а моето време в клуба е изтекло, заяви звездата на каталунците

Reuters

Лионел Меси е обмислял да напусне "Барселона" през целия отминал сезон, а решението му не е продиктувано от тежката загуба на каталунците с 2:8 от "Байерн" Мюнхен на четвърфиналите в Шампионска лига. Това заяви футболистът в ексклузивно интервю през сайта Goal.com

Меси все пак ще остане в "Барса", тъй като не иска спора с единствения клуб, в който е играл на професионално ниво, да премине в съда. Подобна процедура би отнела още 10 месеца.

"Казах на клуба и на президента, че искам да си тръгна. Цяла година му го казвах. Вярвах, че е време да се оттегля. Вярвах, че клубът има нужда от повече млади играчи, нови футболисти, а моето време в "Барселона" е изтекло. Съжалявах, защото винаги съм казвал, че иска да приключа кариерата си тук", разказа Меси.

Снимка: Getty Images

"Беше трудна година. Страдах доста на тренировка, по време на мачовете, в съблекалнята. Всичко стана много трудно и за това реших, че е време да търся нови възможности. Не го реших заради резултата в Шампионската лига срещу "Байерн". От доста време обмислям подобна стъпка", добави той.

Меси разясни и за различията с ръководството на клуба относно възможността му да прекрати договора си в края на сезона. Според клаузата в договора на аржентинеца, той може да заяви своето желание за подобна крачка, но до 10 юли.

"Казах на президента, че искам да напусна. Той винаги е казвал, че в края на сезона ще решаваме дали да си тръгна или да остана. На края на този сезон той не удържа на думата си. През целия сезон му казвах, че искам да си тръгна, че е време кариерата ми да тръгне в друга посока. И всеки път той отговаряше: "Ще говорим". Но нищо не се случваше. Изпращането на факса просто направи нещата официални. Исках да си тръгна като свободен агент. Нямаше да се възползвам от последната година в договора. Не ги уведомих, за да стане суматоха, а за да знаят официално за моето решение. Ако не бях изпратил факса, всичко щеше да е по старо му. Просто щях да продължа и през следващия сезон", заяви аржентинецът.

Преди 10 дни Меси официално поиска да напусне клуба, изпращайки факс. Последва среща между президента на тима Хосеп Мария Бартомелу и бащата на футболиста, спечелил 6 пъти наградата "Златна топка" - Хорхе. Двете страни не се разбраха около казуса за трансферната сума на аржентинеца. Клаузата за откупуване на Меси в настоящия му договор с каталунците е в размер на 700 млн. евро. Според Меси тя е непосилна за който и да е клуб.

Снимка: marca.com

"Казаха, че проблемът е, че не съм съобщил, че искам да си тръгна, преди 10 юни. Пак казвам, че тогава бяхме в разгара на сезона. Не беше моментът. А и президентът винаги ми е отговарял: "След сезона ще говорим дали ще останеш или ще си тръгнеш". Никога не сме говорили за конкретна дата. За да стане ясно - нямаше да продължа в клуба, но не искам да започвам битка срещу него", огорчен е той.

Вече 20 години Меси играе за "Барселона". През 2001 г. той преминава в школата на клуба от аржентинския "Нюелс Олд Бойс", а през 2004 г. прави дебюта си в мъжкия тим.

"Винаги съм казвал, че искам да приключа кариерата си тук, да остана. Че искам да съм част от печеливш отбор, да печелим титли, да продължим да носим завета на "Барселона". Истината е, че тук сега няма проект, визия за бъдещето или нещо такова от много дълго време. Просто запълват някакви дупки. Пак казвам, че продължавам да мисля за благосъстоянието на семейството си и клуба", завърши Меси.