на живо

Меси остава най-добре платеният футболист в света

Аржентинецът изпреварва Роналдо за трета поредна година, според "Форбс"

Reuters

За трета поредна година Лионел Меси оглавява класацията за най-добре платен футболист, изготвена от авторитетното издания "Форбс"

Въпреки че приходите на аржентинеца са намалели с 1 млн. долара в последните 12 месеца, той продължава да изпреварва "вечния си враг" - Кристиано Роналдо.

Всяка година "Форбс" изготвя класацията си след консултация с футболните клубове на играчите, техните агенти и спонсори. Резултатът се оформя не само от заплатата, която получава даденият футболист в отбора, за който играе, а и от приходите от рекламни договори и спонсори, както и бонусите за добро представяне на терена. В сумата не е включена откупната клауза на футболиста, което означава, че най-добре платен не значи най-скъп. Всички представени суми са преди облагането с данъци.

1. Лионел Меси - 126 млн. долара (92 млн. долара от заплати + 34 млн. долара от рекламни договори)

Класацията на "Форбс" беше публикувана дни, след като приключи сагата с евентуалния трансфер на аржентинеца. Той все пак заяви, че ще остане в "Барселона" и ще изпълни и последната година от договора си, въпреки че ясно заяви намерението си да продължи кариерата си другаде. Причината е в нежеланието на аржентинеца да влиза в съдебни спорове с клуба, както и непосилната трансферна сума в договора му - 700 млн. евро.

Кратка справка показва, че Меси остава футболистът с най-висока заплата, а приходите му от реклама са намалели с 1 млн. долара.

Снимка: Reuters

2. Кристиано Роналдо - 117 млн. долара (70 млн. долара от заплати + 47 млн. долара от рекламни договори)

Въпреки тежката икономическа ситуация заради пандемията от коронавирус, Кристиано Роналдо печели повече! Не само, че в "Ювентус" са увеличили заплащането му с 5 млн. долара, а и рекламодателите са му предоставили още 3 млн. долара, за да видят потребителите им, че той е доволен от техните продукти.

Предвид че португалецът има най-много последователи в социалните мрежи - над 457 млн., той е и най-добре платен за тази своя дейност.

Снимка: Reuters

3. Неймар - 96 млн. долара (78 млн. долара заплата + 18 млн. долара от рекламни договори)

Бразилецът остава най-скъпият футболист в света, след като от "Пари Сен Жермен" предоставиха на "Барселона" 222 млн. евро през 2017 г. Изцепките му на терена не пречат на имиджа му. Дори напротив. Наскоро Неймар прекрати договора си с една известна марка за спортни стоки, за да подпише договор с друга. 

Снимка: Twitter

4. Килиан Мбапе - 42 млн. долара (28 млн. долара заплата + 14 млн. долара от рекламни договори)

Само на 21 години младият французин жъне успех след успех и прибира награда след награда. А с това идва и заплащането на труда му. Мбапе се изкачва в класацията на "Форбс" с цели 3 места, като приходите му нарастват с 11,4 млн. долара. 

Преди дни се заговори, че той иска да напусне ПСЖ и да продължи кариерата си в друг отбор. А това със сигурност ще се отрази и на парите по сметката му.

Снимка: Getty Images

5. Мохамед Салах - 37 млн. долара (24 млн. долара заплата + 13 млн. долара от рекламни договори)

Първи представител на английската Висша лига в класацията. Египтянинът беше в основата на първата титла за "Ливърпул" от 30 години насам. Новият сезон за Салах стартира с хеттрик. А на цялата футболна общественост е ясно, че голяма част от тези приходи нападателят дарява за благотворителност.

Снимка: Getty Images

6. Пол Погба - 34 млн. долара (28 млн. долара заплата + 6 млн. долара от рекламни договори)

7. Антоан Гризман - 33 млн. долара (28 млн. долара заплата + 5 млн. долара от рекламни договори)

Снимка: Reuters

8. Гарет Бейл - 29 млн. долара (23 млн. долара заплата + 6 млн. долара от рекламни договори)

9. Роберт Левандовски - 28 млн. долара (24 млн. долара заплата + 4 млн. долара от рекламни договори)

10. Давид де Хеа - 27 млн. долара (24 млн. долара заплата + 3 млн. долара от рекламни договори)

Снимка: Getty Images