на живо

Меси - проклятието за Аржентина

Финалите на Лионел с националната фланелка

Когато бъде споменато името на Лионел Меси, веднага човек прави асоциация с титли, купи, медали, величие. И това е съвсем нормално, все пак Меси е най-добрият футболист в света, ако съдим по броят спечелени "Златни топки". Също така Меси играе в най-постоянния в последните години в Европа отбор на Барселона. Въобще, Лео е синоним на злато.

Да, това е така на клубно ниво. На националната сцена нещата стоят по различен начин. Меси е орисан да бъде вечно втори. Въпреки многото си голове с Аржентина, въпреки че е звездата на световния футбол, Меси никога няма да постигне с Аржентина това, което направи Диего Марадона, а именно титла в голямо първенство. 

След загубата на Аржентина във финала на Копа Америка срещу Чили след дузпи, за втора поредна година, Лионел Меси шокира света с изказването си, че спира с изявите си по терените с националната фланелка. Дори брадата, която беше пуснал по време на шампионата през тази година, не му помогна да развали прокобата, надвиснала върху него. 

Ето как започна всичко, което докара Лео до решението му да спре с националния отбор:

Копа Америка 2007

През 2007 година Меси вече беше младата звезда на световния футбол. Той се ползваше със статута на звезда и в Барселона и в националния отбор на Аржентина. Вече беше спечелил световното първенство за младежи през 2005 и дебютирал с първия състав на Аржентина на световни първенства през 2006. 

По всичко личеше, че Копа Америка 2007 ще бъде първенството, в което Меси ще спечели първата си голяма титла с националната фланелка. Неговия отбор, воден от изкусния Хуан Роман Рикелме, беше сочен за фаворит в турнира. Аржентинците записаха 3 рутинни победи в групата си, като Меси имаше голямо влияние върху развитието на срещите от група "C" без да запише името си сред голмайсторите.

В 1/4 финалната фаза Аржентина сгази Перу с 4:0, а Меси "се отпуши" и най-после отбеляза, след като преди това беше направил няколко асистенции. На 1/2 финал последва класическо 3:0 срещу Мексико, в което отново Меси влезе в списъка с гол-майсторите. 

Рикелме, Лео и компания излязоха за финала срещу Бразилия, които бяха без цяло съзвездие от най-добрите си играчи, като абсолютен фаворит. Това беше първият голям финал в кариерата на Меси с Аржентина. И той започна кошмарно. Още в четвъртата минута "звярът" Жулио Баптища попари всички аржентинци по трибуните, след като откри резултата в полза на "кариоките". 

В края на полувремето, капитанът Роберто Аяла си вкара автогол, а след почивката, резервата Дани Алвеш заби последния пирон в ковчега на "гаучосите"- 0:3. Така Меси започна с фалстарт участието си на финали с националната фланелка. 

Последваха няколко тежки за аржентинкия футбол години, в които не бе постигнато нищо по-впечатляващо от достигане до два 1/4 финалa на световното през 2010 и Копа Америка през 2011. 

През лятото на 2011, Меси става капитан на Аржентина. Под неговото лидерство отборът се класира безпроблемно за световното в Бразилия, а Меси бележи 10 пъти за 14 срещи. 

Световно първенство 2014

Мондиалът в Бразилия предстои и фаворитите са два- домакините и Аржентина на Меси. В груповата фаза Мерси вкарва 4 пъти за трите победи на Аржентина. В елиминационната фаза на турнира Лео е бледо копие на футболиста от мачовете в групите. На 1/8 финал "гаучосите" побеждават драматично Швейцария след продължения и гол в 118-та минута. След това са отстранени Белгия и Холандия след дузпи, за да се стигне до финалът. 

Там Аржентина се изправи срещу размазалия Бразилия на 1/2 финал Германия. След скучен мач на "Маракана" и много пазене на собствената врата, немците в крайна сметка взимат победата с гол на Гьотце, в средата на второто продължение. Меси губи и втория си голям финал с Аржентина. Лео е избран за играч на турнира, но разочарованието в очите му не може да бъде скрито. 

Копа Америка 2015 

По време на турнира Меси съумява да отбележи само веднъж от дузпа. Ди Мария, Агуеро и Игуаин засенчват капитана с игрите си и започва да се говори, че Аржентина няма истински лидерФиналът с Чили завършва 0:0 и дузпите пращат купата при Видал и компания- трето разочарование за Меси на голям финал.

Копа Америка 2016 

През тази година Копа Америка, чества 100 годишнината си. Меси блести през целия турнир като записва на сметката си 5 гола, включително хеттрик срещу Панама в груповата фаза. По ирония на съдбата съперник на финала отново е Чили и срещата отново стига до изпълнение на дузпи.

След като Видал пропусна първата дузпа за Чили, пред Меси се отвори възможността да даде преднина на своите. Ударът му от бялата точка, обаче излетя високо в трибуните и от там започна крахът на Аржентина. Това беше първа изпусната дузпа за Меси по време на решаване на мач чрез дузпи в кариерата му, а разочарованието от поредния загубен финал го накара да прекрати кариерата си в националния тим. 

Меси ще остане в историята като най-добрият индивидуален играч, който никога не е печелил голям трофей с националния си отбор.