на живо

Меси си навлече гнева на Египет (ВИДЕО)

Аржентинецът направи благороден жест, но нещата се объркаха

Звездите често даряват свои вещи за благотворителни търгове. Те го правят с най-добри намерения, но в някои случаи нещата се объркват. Ще се запитате „Кога?” – Отговорът е: когато в уравнението влезе културния контекст.

Преди седмици Меси накара света да говори за доброто му сърце, след като изпрати своя фланелка и топка на дете от Афганистан.

Малкият Муртаза се прочу с това, че носеше на гърба си пазарска торбичка с името на Меси и №10, грижливо написани с маркер.

Сега Меси искаше да направи нещо подобно. Аржентинецът гостува в предаването „Yes I am Famous” MBC и съобщи на водещата, че иска да дари бутонките си за благотворителен търг.

В арабските държави, включително и Египет обаче, да покажеш обувките си или да ги хвърлиш по някого се счита за огромна обида. Те се смятат за нещо мръсно, защото са на земята.

Египтяните се обидиха на аржентинската звезда и нападнаха водещата на предаването Мона ал-Шаркави в социалните мрежи за това, че е приела бутонките. „Събудете се, хора... Тя трябваше да откаже дарението.”, пише гневен потребител в „Туитър”.

Азми Мегахед, говорител на местната футболна федерация, заяви следното: "Нашите бедни хора не се нуждаят от това. Бутонките са предназначени за работа. Ако е имал намерение да ни унижи, по-добре да си ги сложи на главата или на главите на феновете си. Ние не се нуждаем от тях, не се нуждаем от милост. Нека да си даде бутонките на Аржентина, там е пълно с бедни хора".

Отговор на действията на Меси имаше и от египетския телевизионен водещ Саид Хасасин, който свали обувките си по време на своето шоу, заявявайки, че ще ги даде на Меси.