на живо

Миглена Селишка и Ивайло Иванов са най-добрите спортисти за 2020 г.

Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор отличиха също най-добрите треньори и спортисти при подрастващите

Lap.bg

Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор отличиха европейската шампионка по борба Миглена Селишка (категория до 50 кг) и сребърния медалист от европейското първенство по джудо Ивайло Иванов (категория до 81 кг) като Най-добри спортисти за 2020 г.

Заради пандемията от коронавирус тази година церемонията, която носи името "Нощта на шампионите", се проведе при ограничен брой гости.

Класацията предизвика прецедент, тъй като преди Нова година в своята анкета журналистите посочиха тенисистката, която впечатли света при завръщането си на корта след 3 години пауза и игра на четвъртфинал на Откритото първенство на САЩ - Цветана Пиронкова, за най-добра. На второ и трето място бяха съответно европейският шампион по борба Едмонд Назарян и  Кубрат Пулев, който се изправи срещу Антъни Джошуа в сблъсък за четири от петте световни титли в тежка категория в бокса.

Снимка: бфборба

Призът за Най-добър треньор на годината очаквано се поделиха наставникът на женския национален отбор по борба - Петър Касабов, и на националния отбор по джудо Атанас Герчев. 

През 2020 г. се проведе европейското първенство по борба в Рим. Възпитаничките на Касабов - Мими Христова (категория до 65 кг) и Миглена Селишка (категория до 50 кг) станаха шампионки, Биляна Дудова (категория до 59 кг) взе сребърен медал, а Тайбе Юсеин (категория до 62 кг) - бронз.

Снимка: Lap.bg

Герчев е в основата на успеха на Ивайло Иванов (категория до 81 кг), който си извоюва квота за олимпийските игри, които ще се проведат през 2021 г., както и сребърен медал на европейското първенство и бронз от силния турнир в Доха. Националният тим пък се класира на седмо място в отборното подреждане на шампионата на Стария континент.

За най-добър спортист с увреждания беше отличен лекоатлетът Християн Стоянов (с треньор Евгени Игнатов), който спечели титлата на 1500 м на държавното първенство.

Снимка: Getty Images

На церемонията бяха наградени и най-добрите в различните възрастови групи.

Най-добър спортист до 23 години е биатлонистката Милена Тодорова (с треньор Цветан Цочев). Тя спечели сребърен медал в индивидуалната дисциплина на 12,5 км за девойки на световното юношеско първенство, както и бронз в преследването.

Снимка: Twitter

При спортистите до 18 години призовете отидоха при сребърната медалистка от европейското първенство по карате за девойки Саня Петкова (с треньор Лъчезар Цветков) и плувецът с квота за олимпийските игри в Токио и коригирал редица национални рекорди Йосиф Миладинов (с треньор Кристиян Минковски).

Снимка: Lap.bg

При най-малките, до 16 години, призовете отидоха при европейската шампионка на лента по художествена гимнастика при девойките Стиляна Николова (с треньор Валентина Йорданова) и европейският шампион по бокс за юноши Кристиян Цветанов (с треньор Борислав Георгиев).

Снимка: БФХГ

По време на церемонията от Министерството на младежта и спорта връчиха и една от най-престижните си награди - "Венец на победителя" на 12 български спортисти:

Ваня Гешева – Златна, сребърна и бронзова медалистка в гребането от олимпийските игри в Сеул през 1988 г. Тя е единствената българка с пълен комплект от отличия от едно издание на Игрите. 

Асен Златев – Златен медалист във вдигането на тежки от олимпийските игри в Москва 1980 г.

Георги Глушков – Единственият български баскетболист, играл в НБА

Снимка: Lap.bg

Светла Оцетова и Здравка Йорданова – Златни медалистки в гребането от олимпийските игри в Монреал 1976 г.

Михаил Таков – 8-кратен шампион на България в бокса, бронзов медалист от световното първенство в Мюнхен през 1982 г. и дългогодишен координатор на националния отбор по бокс

Снимка: Lap.bg

Живко Вангелов – Сребърен медалист в борбата от олимпийските игри в Сеул  през 1988 г.

Стоян Балов – Сребърен медалист в борбата от олимпийските игри в Сеул през 1988 г.

Богдан Николов – Световен шампион по мотоциклетизъм със серийни модели от 1992 г. и европейски шампион при 80-кубиковите през 1988 г.

Цеко Минев – Дългогодишен председател на Българската федерация по ски

Илия Чубриков (посмъртно) - един от тримата български пилоти, които са печелили рали "България".

Най-добрите спортисти и треньори на България си тръгнаха от церемонията с чекове за 25 000 лв. Подрастващите спортисти бяха наградени с по 10 000 лв., а треньорите им - с по 5000 лв.

Призьорите в класацията се определят от комисия, съставена от представители на Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор.