на живо

Михайлов: Бях в прокуратурата по поредния нелеп сигнал (ВИДЕО)

"Това е поредното несериозно отношение към футбола", заяви президентът на БФС

Като "нелеп" - така президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов определи сигнала от екипа на Димитър Бербатов, заради който беше разпитан в Софийска градска прокуратура. 

Бившият вратар дава обяснения по жалба за злоупотреба със служебно положение и натиск, осъществен върху председателите на зоналните съвети на БФС. В началото на месеца екипът на Бербатов, който изрази желание да стане президент на централата, внесе подписка от 1/3 от клубовете у нас с желание за свикване на извънреден изборен конгрес през септември. Част от представителите им алармираха, че са били посъветвани да оттеглят подкрепата си към инициативата. 

От БФС видяха пропуски в документацията и отказаха да свикат извънреден конгрес, посочвайки дата за редовен такъв - 18 март 2022 г. Тогава ще приключи и четвъртият мандат на Борислав Михайлов.

"Прокуратурата е орган, който разследва всякакви сигнали. Бях там по поредния нелеп сигнал от екипа на Бербатов, занесен от бивш служител. Колкото повече издигаш хората и си тръгват, толкова повече говорят глупости срещу своите работодатели. Абсолютно несериозно е всичко. Няма място за притеснение. Това не е начинът. Човек или хора искат да спечелят избори или власт, без да знаят как след това ще управляват и как се печелят. Нямам право да говоря, защото си има проверка. Имаше предварително фотографи там и една телевизия. Хората си работят с така наречените независими медии. Някой някога им бил казал, че се оказва натиск върху клубове. Това не е вярно, не се е случвало никога. Последните три мандата съм избиран с над 85%. Няма сигнал от клуб, а от екипа на Бербатов. Това е поредното несериозно отношение към футбола, част от агресивната кампания", заяви Михайлов на базата в "Бояна".

Снимка: Lap.bg

"Не водя война. Ние работим за футбола. Под натиск или не Агенцията отказа да впише нашия Конгрес. Ние ще го впишем. Конгрес не се прави от днеска за утре, прави се 1-2 месеца. Има много документи, свързани с дневния ред. След 100 години ще има пак БФС. Кой ще е президентът, ще изберат хората. Ние работим за бъдещето на футбола", допълни Михайлов.

В края на 2019 г. той подаде оставка като президент на БФС. Ден, след като Бербатов обяви, че ще се кандидатира за президент на централата през май 2021 г., Михайлов оттегли оставката си и изрази намерение да довърши четвъртия си мандат. 

Снимка: Lap.bg

"Не четете ли вестници? Призивите към президента, към министър-председателя? Не мога да коментирам откъде идва натискът. 18 март така или иначе ще има Конгрес и при това редовен, какъвто всички футболни хора заслужават. Искането за прекратяването на мандат е против устава. Мандатът е 4-годишен и може да бъде прекратен при три хипотези само, а не защото някой е решил, че трябва да има извънреден конгрес. Прокуратурата е орган, който трябва да проверява всичко. Те отказват да впишат свикания Конгрес. Регистърът трябва да регистрира факти, а не да дава мотиви от една страница, написани от ваши колеги. Ще свиквам Конгрес, докато въпросната агенция реши, че всички документи са изрядни, за да може хората да се организират.", каза още Михайлов.