на живо

Микаела Шифрин спечели спускането в Банско (ГАЛЕРИЯ)

Носителката на Големия кристален глобус триумфира в старта от Световната купа

Носителката на големия Кристален глобус - американката Микаела Шифрин спечели спускането от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Банско. Тя беше най-бърза на пистата у нас и записа 5-а за сезона и общо 65-а победа в кариерата си. 

Шифрин завърши с време 1:29.79 минути. След нея се наредиха Федерика Бриньоне (Италия) с време 1:29.97 минути и Йоана Хелен (Швецария) с време 1:30.02 минути.

Снимка: Ладислав Цветков

"Трасето беше доста технично. Не бях много уверена след тренировката вчера. Знаех, че трябва да карам по-чисто, но в същото време по-агресивно и с по-добра техника. Успях да го направя и това ми помогна да спечеля. Не съм чак толкова уверена в скоростните дисциплини, защото не карам често в тях. Но се уча бързо. Днес просто се опитвах да дам най-доброто от себе си", коментира Шифрин, за която това беше първа победа през 2020 г.

Снимка: Ладислав Цветков

Шифрин остава лидерка в генералното класиране за сезона с 1075 точки, следвана от Бриньоне със 795 точки и Влъхова със 766 точки.

Днешният успех е рекорден за Шифрин, която вече победи за Световната купа в 16 различни държави - повече от всеки състезател в алпийските ски не само при жените, но и при мъжете.

Така Шифрин вече е на два успеха от легендата Марсел Хиршер, заемащ четвъртото място във вечната ранглиста с 67. Интересното е, че американката печели за втори път състезание в спускането, след триумфа в Лейк Луис през 2017 г.