на живо

Милостивите “лъвове” оставиха жива интригата за реванша (ВИДЕО)

Футболистите на “Атлетик” Билбао мечтаят да “извадят лодката” след 36-годишно чакане

Getty Images

“Атлетик” Билбао пропусна да разгроми “Гранада” в първия полуфинален мач за Купата на Краля и по този начин да улесни задачата си за реванша. “Лъвовете” спечелиха само с 1:0 на “Сан Мамес”, но изпълниха една от основните си цели – да не допуснат попадение на собствен терен преди мача на “Нуево де лос Карменес” на 5 март.

Снимка: Getty Images

Голям мач за гостите направи вратарят Руи Силва, който със серия от ефектни спасявания не позволи на баските да се поздравят с по-категорична победа. През първото полувреме играчите на “Атлетик” надиграха тотално противниците и отправиха внушителните 15 удара – толкова не бяха стреляли през първите 45 минути на официален мач в последните 6 години.

Домакините обаче реализираха само едно от създадените положения. В 42-ата минута Икер Муняин се разписа след асистенция на Иняки Уилямс, за когото остана съмнение, че е играл с ръка секунди преди да направи головото подаване за капитана на “лъвовете”.

Снимка: Getty Images

След почивката отборът на Гайска Гаритано продължи да бъде по-настоятелният в търсене на попадения, но Руи Силва имаше ден. Втората част ще се запомни и с отмененото попадение на десния защитник на “Атлетик” Анхел Капа. Голът му не беше зачетен, тъй като системата за видеоповторения установи, че намиращият се в положение на засада Уилямс е пречил на видимостта на вратаря на “Гранада”.

Минималната победа е важна крачка към класиране на финал в турнира за баския отбор, който не е печелил Купата от 36 години. Тогава за последно футболистите на “Атлетик” празнуваха с прословутата си лодка по река Нервион из Билбао. Затова сега всички в отбора са в режим “да извадим лодката”.