на живо

Министър Ангелов: Мерките са като контузия за българския спорт (ВИДЕО)

Спортните зали у нас остават затворени до 31 януари 2021 г.

Спортните зали в България ще останат затворени до 31 януари 2021 г. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

В края на ноември 2020 г. беше взето решение спортните събития у нас да се провеждат без публика, за да се ограничи разпространението на заразата. Всички тренировъчни и състезателни дейности за деца под 18 години бяха прекратени. Затворени бяха и фитнес залите.

Днес (17 декември) стана ясно, че тези мерки ще продължат да действат до края на януари 2021 г.

"Проблемът, който трябва да ни притеснява, и който взимаме с изключително голяма трудност, ако щете и емоция и болка в сърцето, е затварянето на детските градини, училищата, спортистите. Образованието и спортът са два стълба в нашето общество, които дават една здрава и умна нация. Благодарение на образованието нашите деца печелят олимпиади по математика, по физика, прочути сме навсякъде. Знаете колко български деца започват да учат в реномирани университети и това го дължим на образованието, което ние затваряме. Същото е и при спортистите. Даваме възможност на националните отбори да тренират, но много от тях са затворени. Най-големият проблем за един спортист са контузиите. В момента Министерството на здравеопазването се явява като контузия на българските спортисти. Тези решения се взимат много трудно. Това е решението, което ни притеснява. В тази посока ние сме длъжници и на българското образование, и на българския спорт. Наясно сме, че, за да печелят децата олимпиади, за да побеждават българските спортисти, трябва да са здрави. И именно това ни води до вземането на решенията", заяви министър Ангелов на брифинга.

Снимка: БГНЕС

Тази промяна не би трябвало да засегне календара на първенствата в различните спортове у нас. Събитията при мъжете и жените ще продължат да се провеждат без публика.

Що се отнася до Първа футболна лига, последният мач за есенния дял от шампионата е на 20 декември - "Лудогорец" срещу "Ботев" Пловдив. Срещите трябва да се подновят на 13 февруари 2021 г.

Снимка: Lap.bg

Преди месец министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че е разочарован от държанието на феновете, които не спазваха правилата, когато им беше позволено да присъстват на трибуните. Той добави, че те няма да могат да се завърнат на стадионите и в залите поне до пролетта на 2021 г.

Всякакви спортни дейности в страната бяха преустановени от март до юни 2020 г. Част от федерациите предпочетоха да прекратят шампионатите. Футболът се завърна у нас с доиграване в Първа и Втора лига, като беше позволено на феновете да присъстват на трибуните при строги ограничения - запълнен капацитет до 30% (или до 1000 човека на сектор), носене на маски и социална дистанция. Видимо част от тези рестрикции не се спазваха.

Снимка: Lap.bg

Новите шампионати стартираха при същите правила, които останаха в сила до ноември, когато отново беше въведена забрана за посещение на спортни събития.

От днешния (17 декември) брифинг стана ясно, че все пак част от противоепидемичните мерки ще бъдат смекчени. Училищата ще бъдат отворени за посещение на деца от 1. до 4. клас от 4 януари. Детските градини и яслите също ще бъдат достъпни.