на живо

Министърът на енергетиката: Няма логика "Марица Изток 2" да подпомага спортен клуб

Александър Николов заяви, че дружеството няма да отделя средства за футболния "Берое"

Министърът на енергетиката: Няма логика "Марица Изток 2" да подпомага спортен клуб

Новият министър на енергетиката Александър Николов заяви, че ТЕЦ "Марица Изток 2" няма как да издържа футболния "Берое" предвид тежкото състояние, в което дружеството се намира. 

Той каза, че стъпките за прекратяване на този ангажимент ще продължат. Още през юни стана ясно, че ТЕЦ-ът има финансови проблеми и това перо в бюджета му трябва да отпадне. ТЕЦ "Марица Изток 2" придоби клуба през 2011 г.

Снимка: БГНЕС

"Много дълго време ТЕЦ 2 беше използван за субсидиране на футболен клуб. Доколкото ми е известно, последните подобни инициативи са се случвали преди около 30 години. Доста футболни клубове минаха през това да намират съвсем нормални търговски решения за функционирането си. Няма каквато и да е причина, нито каквато и да е пазарна или финансова логика, едно от дружествата в най-тежко финансово състояние да подпомага спортен, футболен или какъвто и да е друг тип социална дейност, когато финансовите му резултати не го позволяват", коментира Николов.

Той е категоричен, че такъв разход е ненужен за енергийно дружество.

Снимка: Lap.bg

„Дори това да продължи да се случва, то не трябва да се случва под министерство на енергетиката, а ако се наложи подобна стъпка, да се координира с министерство на спорта. Индиректно към нас и към екипа достигнаха слухове, че това нещо ще доведе до сериозно сътресение от социален характер в конкретния град. Бих искал да кажа, че българското население не е длъжно да прави подобен тип разходи, под формата, на което и да е енергийно дружество под шапката на Български енергиен холдинг", каза министърът.

Без финансовата подкрепа на ТЕЦ-а, бъдещето на "Берое" е под въпрос, тъй като не се знае дали ръководството ще намери друг вариант за спонсориране.