на живо

Министър-председателят поиска оставката на Борислав Михайлов (ВИДЕО)

"Държавата не може да толерира такова поведение", заяви Красен Кралев

Ладислав Цветков

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев поиска оставката на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Той заяви, че инициативата е на министър-председателя Бойко Борисов.

Причината е лошото състояние на този спорт у нас. От Министерски съвет Кралев заяви, че държавата няма да толерира такова поведение и ще преустанови всички отношения с Футболния съюз до изпълнение на искането.

"В последните 4 години Министерството на младежта и спорта направи много за развитието на българския футбол. Построиха се много терени, много помощни терени, осветление, даваха се средства за развитие на детско-юношеските школи. Но след вчерашните инциденти, премиерът ми разпореди - от днес нататък преустановяваме всякакви отношения с Футболния съюз, включително и финансови, до подаване на оставка на председателя Борислав Михайлов", заяви Кралев.

"Това не е нарушаване на правилата на УЕФА. Те ще се нарушат, ако директно се интервенира във Футболния съюз. В момента казваме, че искаме оставката заради цялото състояние на българския футбол, заради инцидентите вчера. Това е. Ясно и категорично: Държавата не може да толерира подобно поведение", допълни той.

Снимка: Lap.bg

Борислав Михайлов е президент на Българския футболен съюз от 21 октомври 2005 г. насам. Той беше преизбран за четвърти мандат на 14 февруари 2018 г. При неговото управление мъжкият национален отбор не се класира за европейско или световно първенство, въпреки 11-те треньорски смени, които предприе БФС.

Искането за оставка на Михайлов идва часове след разгромната загуба с 0:6 на българския национален отбор от Англия в среща от квалификациите за Евро 2020. "Лъвовете" продължават да са без победа в своята група. Те се са без успех в 11 поредни мача, а загубата от Англия е най-резултатна домакинска такава в историята на тима.

Самият Михайлов не дочака края на срещата на националния стадион "Васил Левски" и си тръгна около 20 минути преди края. 

Мачът ще се запомни и с две прекъсвания през първото полувреме заради расистки скандирания към играчите на Англия от трибуните. Заради тях българският тим най-вероятно ще бъде наказан от УЕФА с мач пред празни трибуни и солидна парична глоба.