на живо

Министерството на спорта осигури нужното финансиране на федерацията по биатлон

Родната централа се опасяваше, че биатлонистите няма да могат да участват на всички стартове от Световната купа

Getty Images

Министерството на младежта и спорта е осигурило нужното финансиране на Българската федерация по биатлон. По-рано през деня от централата обявиха, че изпитват финансови трудности и вероятно родни представители няма да могат да участват във всички стартове от Световната купа, които служат за разпределение на квотите за зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. 

"Часове след като федерацията обяви притесненията си, че липсата на обещаното финансиране поставя под въпрос участието на най-добрите ни биатлонисти в стартовете за Световната купа и на олимпийските игри в Пекин, от ММС увериха, че средствата за дофинасирането на зимните ни федерации вече са осигурени с решение на Министерския съвет", пишат от БФБ в ново писмо до медиите. 

Проблемите идваха от съкратен бюджет в сравнение с предолимпийската подготовка за 2018 г. 

"Българска федерация по биатлон благодари за разбирането и бързата реакция, която ще спомогне нашите най-добри състезатели да проведат нормална подготовка, стартиране в олимпийските квалификации и безпроблемно участие на зимни игри в Пекин", заяви президентът на БФБ Екатерина Дафовска, олимпийски шампион от Нагано 1998.

Снимка: Getty Images

Целта пред федерацията е класиране за предстоящите олимпийски игри на максимален брой родни участници в биатлона - 4 мъже и 4 жени. 

Първият старт от Световната купа е на 27 ноември в шведския зимен център Йостерзунд.