на живо

Мирела Демирева: Не е лесно, но пътят е само един (ВИДЕО)

"Искам да съм най-добра в света и мрънканията не вървят!", заяви европейската вицешампионка

Мирела Демирева: Не е лесно, но пътят е само един (ВИДЕО)

Сребърен медал от европейско първенство, втора поредна награда за "Атлет на годината" на България и една мечта от 209 сантиметра. Мирела Демирева знае какво иска и как да го постигне!

Българката, която остана втора в класацията за "Спортист на годината" за 2018 г. у нас, се е съсредоточила в дългосрочните си планове, които могат да бъдат постигнати само с много работа и без оплаквания. А и Мирела никога не е прибягвала до извинения и мрънкане. 

"Не казвам, че е лесно, но пътят е само един. Аз съм абсолютна в решението си и в това, което искам. В един момент не е въпрос на лесно и трудно. Ако седна да разсъждавам колко е трудно, да се оплаквам, да се оправдавам, никога няма да се случат нещата. Смятам, че един човек трябва да е абсолютен. Разбира се, че има жертви, но във всеки един момент мога да събуя шпайковете и да кажа: "Писна ми! Прибирам се!". Никой не ми е крив, никой не ми е виновен, решението е мое. Имало е моменти, в които ме е било страх, че няма да се справя с обстоятелствата, че не съм достатъчно силна. Сега съм по-уверена, но продължава са ме е страх, разбира се", разкри Демирева в студиото на "Преди обед".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Никога не трябва да изпускаш целта си от поглед, да знаеш защо си в тази ситуация. А когато знаеш, че решението е твое, не може да тръгнеш да се жалваш и оплакваш. Аз искам да бъда най-добрата в света и такива битовизми и мрънкания не вървят", добави тя.

А дългосрочната цел е една. Онези 209 см - световният рекорд в скока на височина, които е преодолявала само друга българка Стефка Костадинова през 1987 г.!

"Винаги световният рекорд е бил цел. Това е голямата цел, но малко по малко, стъпка по стъпка, стъпало по стъпало... Винаги съм се чувствала много близо до постигането на тази цел, защото много съм си вярвала, а и много харесвам тази мечта, смятам, че е хубава. Давам всичко от себе си, отговорна съм в работата си, много обичам това, което правя. В крайна сметка... Защо не?", оптимист е Демирева. 

Снимка: Getty Images

За целта тя се подготвя в Холандия от години при треньора Рини ван Лееуин.

"Бях на един турнир в Холандия и там имаше симпозиум за скок височина, показваха как треньорите тренират малките деца. На мен много ми хареса, тогава видях треньора си за първи път. Когато реших, че искам да променя нещо, това беше първият човек, за когото се сетих. Писах му един имейл: "Не знам дали ме помниш, но можеш ли да ми помогнеш да скоча 2 метра?" и той каза: "Да, супер!". Сега му казах, че искам повече.", разказва Мирела.

В Страната на лалетата българката има и още едно приятно занимание - да се предвижва с велосипед.

"Много си обичам колелото, много ми е готино да карам. Много мразя да ми е студено, не е лесно, а рекордът ми е -6 градуса. Някой път са ти лилави пръстите на краката, караш колело, текат сълзи", смее се Демирева.

Снимка: bTV

Междувременно тя успява да се справи и с образованието си, а специалността ѝ никак не е лесна - публични политики.

"Интересът към политологията и публичните политики започна, когато започнах да уча езици. Беше ми много интересно как в различни общества има различни изрази, беше ми интересно от къде идва значението на определена дума, как си общуват различните групи в обществото, политическите системи, социалните утопии. Истината е, че мога да се справя много по-добре с образованието си, но се надявам догодина да определя дата за защита на дипломната си работа", сподели тя.

А краткосрочните планове на Мирела са ясни! Стъпка по стъпка тя преследва рекорда и първото място в света. Ще има възможност да се прицели в него още следващата година, когато е световното първенство в Катар.

"През лятото на 2019 г. има световно първенство в Доха, Катар. Никога не съм била там. Много искам да отида, да участвам, да скачам на финала и да съм първа. Смятам, че мога и от мен зависи, ще положа всички усилия. Искам да прелитам над 2 метра!", заяви тя.