на живо

"Мишле на тренировка, лъв по време на мач" (ВИДЕО)

Новото бижу на "Реал" Мадрид впечатлява

От "Транмиър Роувърс"... до "Реал" Мадрид! Необикновена история, нали? 8 години, след като изчезна от тогава третодивизионния английски тим за една нощ, Марвин Парк дебютира с екипа на испанския шампион, воден от легендата Зинедин Зидан.

Но как едно момче от "Прентън Парк" се озова в кралския клуб и 13-кратен носител на трофея в Шампионска лига?

С майка южнокорейка и баща нигериец, екзотичният Парк израства на остров Майорка. Именно в Испания прави първите си стъпки във футбола. Част е от академията "Спортинг Сиутат де Палма", след което потегля към "Транмиър" през 2009 г. Работи с треньора Нийл Гарнет и брат му Шон - ръководител на клубната школа.

"Беше срамежлив. Младо момче, което не владееше английски. Тръгнеше ли да дриблира, веднага се открояваше. Има скорост, техника, играе добре и с двата крака. Някои футболисти не изглеждат бързи, обаче преминават с лекота покрай съперниците, сякаш слаломират. На тренировките беше мишле, по време на мач - лъв! Нямаше страх от никого. Начинът, по който играеше не кореспондираше с поведението и личността му.", споделя Нийл.

"Разви се за кратко време и привлече вниманието на "Ливърпул", "Евертън" и "Манчестър Юнайтед". Ако беше останал в Англия, щеше да подпише с гранд."

Парк обаче е особен случай и Гарнет имал притеснения, че младокът няма да развие потенциала си.

"Движеше се без компания и сядаше сам в автобуса. Приветствахме го на тренировка, а той не казваше и дума. Хората, които не разбират от футбол, не знаят какъв проблем е да си интроверт. Играл съм с Пат Невин, той не беше особено комуникативен, но Марвин изобщо не говореше..."

"Интересът към него се засили. Игра за нас една неделя, а в понеделник вече бе в Испания. Без предупреждение... Загубихме го за една нощ! Просто ми казаха "Марвин си е тръгнал.", продължава Гарнет.

Парк все пак не губи връзка с клуба. Остава близък с треньора си при младежите на "Роувърс" Джош Соломон-Дейвис. Бащата на Марвин пък пише до "Транмиър", за да благодари за всичко.

Преди "Реал" Мадрид, Парк играе отново за "Сиутат де Палма", после за "Ла Сале" и "Пеня Арабал". През 2016 г. Марвин е желан от елитния "Майорка".

На национално ниво Нигерия и Южна Корея се свързват с таланта, но той отдавна е направил своя избор - Испания. И акостира на "Сантиаго Бернабеу".

Големият шанс пред вече 20-годишния Парк се откри в първия кръг на Ла Лига този сезон, когато той влезе като резерва вместо Родриго при нулевото равенство с "Реал Сосиедад". Датата - 20 септември.

И така Парк, който помогна на "Лос Бланкос" да спечелят Младежката лига през август, стана първият продукт на клубната школа с дебют във втория период на Зидан начело.

Мнозина идват в "Реал" от Острова, но никой от тях не е прогресирал толкова бързо. Ако Зизу смята, че си специален, няма как да избегнеш светлината на прожекторите, колкото и да си срамежлив.