на живо

Мисия "Да се завърнеш вкъщи" (ВИДЕО)

Най-добрият спортист с увреждания за 2019 г. разказва за проблемите си при завръщането от Йоханесбург

Мисия "Да се завърнеш вкъщи" (ВИДЕО)

На 7000 км от България се намира Южна Африка и град Йоханесбург. Почти в другия край на света в момента времето е достатъчно топло и благоприятно за провеждане на тренировки по бягане. За това част от родните атлети предпочитат да отскочат до южното полукълбо, където да се подготвят за предстоящия сезон.

Планът на избрания за спортист с увреждания номер 1 на България за 2019 г. Християн Стоянов също е такъв - изтощителен лагер в Южна Африка, който да го подготви за най-важното спортно събитие - Параолимпийските игри в Токио.

Християн е сред фаворитите за параолимпийска титла на 1500 м. През август 2020 г. той буквално остави зад гърба си десетки други и се завърна в България като световен шампион! 

В едни нормални условия, днес бихме го попитали как върви подготовката и вълнува ли се за предстоящия сезон, но нищо в света не е нормално, след избухването на пандемията от коронавирус! Особено прибирането вкъщи!

Стана ясно, че олимпийските и параолимпийските игри в Токио ще се проведат през 2021 г. - ход, който показва колко сериозна е ситуацията. Тази новина Християн научи в Йоханесбург. Единственият верен ход в този момент беше да се прибере вкъщи, за да преосмисли начина си на подготовка. 

Само че, след разпространението на заразата и спирането на голяма част от международните полети, Стоянов, заедно с още 30 българи, остана в Южна Африка.

Първата възможност за родната група беше чартърен полет, организиран от Германия, за да прибере жители на европейски страни. Нито един от българите там не беше одобрен да се качи на борда.

Следва и втори опит. Този път със съдействието на Министерство на външните работи, Християн получава уверение, че скоро ще бъде на родна земя. Трябва само да издържи 40-часовото пътуване до България.

А след това очаквано го чака 14-дневна карантина.

И когато всичко отмине, той е категоричен, че ще продължи към целта - успешно представяне на Игрите в Токио през 2021 г.

bTV призовава: останете си вкъщи!