на живо

Мисия "Мондиал 2030" (ВИДЕО)

Възможно ли е България да приеме световно по футбол?

Мисия "Мондиал 2030" (ВИДЕО)

България трябва да построи четири нови футболни стадиона, за да бъде домакин на световното първенство през 2030-а година. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в предаването "Тази сутрин". Страната ни ще кандидатства заедно със Сърбия, Румъния и Гърция. 

България ще кандидатства с два стадиона в София и с по един в Пловдив и Варна.

Националният стадион ще бъде разширен, а останалите три ще бъдат нови. Всяко едно съоръжение трябва да е с капацитет от минимум 40 000 зрители.

Според изчисленията на правителството, цената на всеки нов стадион се смята по 1000 евро на седалка, а с допълнителните разходи всяко едно съоръжение ще излезе на държавата приблизително 100 милиона лева.

Единственият, съществуващ до момента стадион е националният "Васил Левски", който обаче не отговаря на изискванията за домакинство.

Преди 7 години България кандидатства и за домакин на Евро 2020, което ще се проведе в 12 града из целия континент. Както и сега, тогава София подаде документи с несъществуващ стадион, а критиките в последвалия доклад на УЕФА бяха унищожителни.

Съоръжението в Букурещ е единственото за момента, което отговаря на критериите. Според плана откриването и финалът ще са на олимпийския стадион в Атина.