на живо

Младият капитан, който носи Северна Македония на вълните на победата

Игор Ангеловски класира тима на южната ни съседка за групите на европейското първенство точно 5 години след дебюта си

Reuters

Северна Македония ще има за кого да стиска палци по време на европейското първенство по футбол! Националният тим на югозападната ни съседка се класира за най-важния шампионат на Стария континент за първи път в историята си, след като победи Грузия с 1:0 в плейофен двубой.

И докато всички в Северна Македония едва ли не пишат оди за възхвала на голмайстора и голяма звезда на тима Горан Пандев, един човек като че ли остава в сянка, а не трябва. 

Игор Ангеловски е селекционер на националния тим на страната от 5 години насам. Трябва да отбележим факта, че дебютът му на тази позиция е на 12 ноември 2015 г. (победа с 4:1 над Черна гора в приятелски мач).

Снимка: Getty Images

На 12 ноември 2020 г. той вече е национален герой! Мърме, както всички наричат Игор, всъщност е архитектът на този успех. Той е строг, стои зад думите си и една след друга постига целите си. В Северна Македония го наричат "Нашият капитан". Разбираемо, след като Пандев вече е заел позицията на "Бог"

Ангеловски застана на поста, след като предишният селекционер Любинко Друлович реши да приеме предложението на сръбския гранд "Партизан" и да стане треньор. 

Снимка: Getty Images

В началото цялата страна подходи със съмнение към него. Мърме няма големи успехи като футболист. Играл е за кратко в македонски тимове ("Цементарница 55" и "Скопие"), както и в сръбския "Срем" и "Публикум" Целе от Словения. 

През 2013 г. застава начело на скопския "Работнички". Под негово ръководство тимът печели 12-ата си титла от местното първенство и за сега последна. Триумфира и в турнира за Купата на страната.

Снимка: Reuters

Но пътищата на "железничарите" и Мърме се разделят, когато той става селекционер на националния отбор. През 2015 г. специалистът е само на 39 години. 

Това обаче не му пречи да жъне победа след победа. В 19 от мачовете тимът, селектиран от него, постига успех. Да, резултатите са най-важни за публиката, но Ангеловски разчита на друго в съблекалнята.

Снимка: Facebook

Най-голямото му постижение е, че успя да направи от отбора си "семейство". В тима рамо до рамо играят футболисти с македонски, албански и турски корени. И им се получава! Младите момчета имаха нужда от лидер и Игор успя да им осигури такъв. Горан Пандев - рекордьорът по мачове с отбора на Северна Македония, отново облече националната фланелка, след като 3 години (2013-2016 г.) отказваше да го направи заради конфликт с федерацията и предшествениците на Ангеловски.

"Той накара Северна Македония отново да живее с футбола", хвалят го днес местните издания.

Снимка: Facebook

А самият Мърме е скромен. Осъзнава добре какво е постигнал, класирайки отбора за първи път на европейско първенство.

"Ясно е, че съм щастлив, горд съм с футболистите. Те заслужават тази радост най-много. И им благодаря. Безкрайно съм благодарен на най-близките ми за подкрепата - на съпругата ми Таня, на децата ми Лука, Луна и Леа. Специална благодарност и за моя покоен баща Коле, който почина, когато бях само на 21 години. Може би отнякъде, от там - горе, и той се радва на моя успех и на успеха на футболна Македония. Само това не бях казвал до сега. Завършвам с два призива. Радвай се, Македонийо! Гордей се!"

Снимка: Getty Images