на живо

Младите ни хокеисти започнаха с победи на Игрите в Лозана

Нино Томов и Мария Руневска със силни изяви в първите си мачове

Facebook

Българските състезатели Нино Томов и Мария Руневска записаха победи в турнира по хокей на лед във формат 3 по 3 от програмата на зимните младежки олимпийски игри в Лозана.

Международният отбор на Нино Томов, условно наречен "сив", спечели с 9:8 срещу "сините", като българинът вкара много важен изравнителен гол за 8:8, открои се сред силните в състава, а победата дойде секунди преди края на мача.

При жените в "синята група" с Мария Руневска и хокеистки от Швеция, Великобритания, Словакия, Русия, Германия, Дания и т.н. също се поздравиха с победа, като се наложиха над "сивия състав" с 9:7.

В алпийските ски Константин Стоилов завърши 28-и от 63 участници в супергигантския слалом при момчетата. Резултатът е валиден и за комбинация, а слаломът е днес. При момичетата Юлия Златкова не завърши.

Титлата при момичетата е за домакините от Швейцария и Амели Клопфенщайн, която само допреди седмица беше резерва за своя отбор и повикана по спешност заради травма на съотборничка. А при момчетата победата е за Швеция и Адам Хофщедт.

Във вторият ден на Игрите България ще има представители в хокея на лед (Нино Томов и Мария Руневска), в биатлона - 10 километра индивидуално жени (Валентина Димитрова, Лора Христова, Лора Радковска) и 12,5 километра индивидуално мъже – (Васил Зашев, Красимир Атанасов и Деян Разложки), в алпийските ски (комбинация – Юлия Златкова, Константин Стоилов) и фигурно пързаляне (кратка програма – Ивелина Байчева).

Състезателите са на възраст между 15 и 18 години и представят 79 държави. Това са и първите зимни младежки игри с абсолютно равен брой момчета и момичета - по 940.

България е представена от 18 състезатели в 8 вида спорт.