на живо

ММС: Не знаем за преговори между тотото и "Левски"

От Министерството коментираха слуховете за бъдещо сътрудничество

Lap.bg

В Министерството на младежта и спорта нямат данни да са били водени преговори за спонсорство между Българския спортен тотализатор (БСТ) и футболен клуб "Левски". Това заявиха от държавната институция на запитване на "Дневник".

Такива спекулации се появиха в медиите, след като, по заповед на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, беше сменено цялото ръководство на тотото. На ръководни позиции бяха назначени двама бивши футболисти на "Левски" - Христо Йовов и Гошо Гинчев. 

"На този етап не ни е известно да са водени официални разговори за спонсорство между ръководството БСТ и ръководството на ПФК "Левски", отговориха от министерството.

"Сините" са във финансова криза, след като бяха приети промените в Закона за хазарта. Те засегнаха основния спонсор на "Левски" - компания за лотарийни игри, собственост на бизнесмена Васил Божков. 

От тогава клубът се издържа с дарения от страна на феновете, продажба на билети и абонаментни карти за мачове. 

След успеха на "сините" срещу "Лудогорец" на четвъртфинал в турнира за Купата на България, изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев също отрече да е участвал в преговори с тотализатора.

Самият правилник на БСТ гласи, че не по-малко от 17% от приходите трябва да се използват за развитието на българския спорт, не по-малко от 50% за изплащане на печалби, а останалите - за "нуждите на физическото възпитание и спорта и за поддържане, ремонт, реконструкция, цялостно обновяване или създаване на нови спортни обекти и/или спортни съоръжения в държавните и общинските училища". 

Пред "Дневник" от Тотализатора заявиха, че не се готвят промени в правилника.