на живо

Модерните ръкавици на Чех не предотвратиха головете на "Ливърпул" (ВИДЕО)

Стражът на "Арсенал" играе с революционен нов модел

Getty Images

Вратарските ръкавици преди десетилиетие бяха направени от вълна, а единственото им предназначение беше да пазят ръцете на играчите от нараняване. Бързото навлизане на технологиите във футбола обаче повлия и на този важен аксесоар за футболистите под рамката на вратата. Доказателство е последният модел, с който играе Петър Чех. 

Стражът на "Арсенал" се появи на мача срещу "Ливърпул" с черно бели ръкавици с ярко зелени пръсти. Интересното при тях е, че за да паснат плътно на ръката, имат монтиран диск, който автоматично затяга връзките. 

Фирмата производител рекламира ръкавиците като "подсилени със специален латекс, който се простира и над китката, а това позволява по-стабилно улавяне при силни шутове".

Снимка: Getty Images

Специална латексова смес има и от външната страна, която предотвратява травми при боксиране. Проблемът с изпотяването на ръцете на вратарите е решен с няколко отвора, които позволяват свободно протичане на въздушната струя. 

Нововъведенията в екипировката на Чех обаче не бяха достатъчни. "Арсенал" загуби от "Ливърпул", а на стража му се наложи да вади топката от мрежата си три пъти. Дали тези ръкавици няма да се окажат скрития коз на чешкия вратар срещу "Байерн" Мюнхен в мача реванш от осминафиналите на Шампионската лига, може да гледате днес от 21:00 ч. по RING.