на живо

Момчил Лазаров от Тръст "Синя България": Дарението е политическа зависимост

"Тръстът няма задължение да издържа "Левски", заявиха от фенската организация.

Организацията на привържениците на "Левски", която е собственик на 10% от акциите на клуба - Тръст "Синя България", продължава да не одобрява приемането на дарението към клуба от страна на депутата на ДПС Делян Пеевски. 

Вчера (19 май) фирмата на народния представител преведе 500 000 лв. на "синия" клуб, който е в затруднено финансово състояние. Този акт беше разискван на Управителния съвет на "Левски", а изпълнителният директор Павел Колев заяви, че парите ще бъдат използвани, за да продължи да съществува клубът.

"Тръст "Синя България" изрази позиция още вчера по темата. Ние заявихме категорично, че такова дарение е неприемливо, защото то пристига от една спорна политическа личност, а нашата цел е скъсване на всякакви политически зависимости. Това го разглеждаме като някаква политическа зависимост и сме против това. От там нататък клубът си взе решение и мисля, че този въпрос е приключен. Няма какво толкова да се коментира. Трябва да се насочим към следващите действия, които да се предприемат за спасяването на "Левски". В крайна сметка клубът преценява дали да приема някакви дарения или не. За нас дарения, които имат силен политически привкус, не са приемливи", заяви пред bTV адвокат Момчил Лазаров от Тръст "Синя България".

Снимка: Lap.bg

Той заяви, че, като акционер в "Левски", организацията няма задължение да издържа клуба, но в последните месеци е организирала множество кампании за събиране на средства.

"Тръстът не е спрял да организира най-различни кампании за набиране на средства. Това мисля, че е известно на всички. Те продължават и в момента. Не мисля, че е задължение на Тръста да изважда пари и да дава на клуба. Акционерите на едно акционерно дружество нямат задължение да го издържат. Тези опити да се вменяват някакви задължения за финансиране на "Левски" са доста тенденциозни. Това, че клубът трябва да намира финансиране, е ясно и не сме спрели да работим в тази посока", каза той и добави:

"Всеки е свободен да реши дали да дарява или не. Имаше и мнение, че се дарява на "Левски", а не на Делян Пеевски. Както и че това дарение не решава проблема, защото не е достатъчно голямо. Но е достатъчно голямо, за да предизвика този шум. По-важно е какво ще се случи от тук нататък - на Общото събрание, с акциите на "Левски".

Финансовата криза в "Левски" настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули. От днес (20 май) клубът дължи заплати за 3 месеца на футболистите, а те могат да разтрогнат договорите си по всяко време. За сега подобни индикации няма.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.

След Управителния съвет днес стана ясно, че клубът ще свика Общо събрание на акционерите, за да реши как да излезе от кризата. 

Снимка: Ладислав Цветков

На срещата на 6 юли или 22 юли няма да се обсъжда процедура по обезсилване на мажоритарния пакет акции на клуба. 86,6% от ценните книги за собствеността на "Левски" се намират на стадион "Георги Аспарухов" и са с неизяснен притежател. Те бяха джиросани на министър-председателя Бойко Борисов от фактическия им собственик Георги Попов, който е приближен до бизнесмена и основен финансов благодетел на "сините" в последната година Васил Божков. Премиерът заяви, че не е собственик на клуба и няма намерение да предприема действия с акциите.

По-рано през деня Божков, който е заедно с Попов в Дубай и двамата имат 11 повдигнати обвинения от българската прокуратура, предложи съдбата на акциите да се реши чрез онлайн гласуване на официалната му страница.

"Смятам, че това е пореден епизод от абсурдната ситуация със собствеността на "Левски". За нас това е напълно недопустима гавра с един клуб, който го обичат милиони и е на 106 години. Нито един клуб, камо ли пък "Левски", не трябва да бъде използван по такъв начин за собствени цели. Нямам идея как Васил Божков си представя тази "процедура". Нямам никаква идея какви имена ще излязат от неговите електронни избори. За мен логичният ход е собствеността на "Левски" да се върне в клуба или акциите да бъдат предадени на една обединяваща фигура, каквато е Наско Сираков. Това са сериозните варианти", завърши Лазаров.