на живо

Мондиал 2018: Равносметката (ВИДЕО)

Един месец на много емоции със световното първенство в Русия

След като цял месец светът беше футбол - време е за равносметка! Мачът между Франция и Хърватия беше достоен да бъде кулминация на Мондиала. С общо 6 вкарани гола в двете врати, това е най-резултатният финал от половин век насам.

От отбора на шампионите изпъкна тийнейджърът Килиан Мбапе. Той стана вторият най-млад футболист с гол на финал на световно първенство. Освен това грабна и приза за най-добър млад играч.

Номер 1 в шампионата - халфът Лука Модрич, беше сърцето и душата на Хърватия. Той е и основен претендент за най-престижното индивидуално отличие - "Златната топка".

Съотборникът му Марио Манджукич пък влезе в любопитна класация, превръщайки се в едва втория играч с гол и автогол в един мач на Мондиал.

Легендата на световния футбол Пеле вече е притеснен за звездния си статут. Причината е феноменалното представяне на Килиан Мбапе, който вчера стана вторият най-млад голмайстор на финал. Пеле е рекордьор по този показател благодарение на гола си в сблъсъка за трофея през 1958 г.

"Ако Килиан продължи да ми изравнява рекордите, ще трябва да избърша прахта от бутонките", пошегува се Пеле.

Снимка: Reuters

Президентът на Франция Емануел Макрон отпразнува втората световна титла за родината си в съблекалнята на своя тим.

Макрон сподели радостта си по нестандартен начин заедно с новите световни шампиони.

Интересна случка се разигра и при награждаването. Една от дамите, които помагаше при раздаването на златните отличия на французите, прибра медал в... джоба на сакото си. Оказа се, че тя е от официалните лица. Дали обаче просто е решила да си "вземе" златото за спомен или действията ѝ имат друга цел, от ФИФА все още не коментират.

И още от куриозите на финала - четири протестиращи дами, облечени в полицейски униформи, нахлуха на терена в началото на второто полувреме. След края на срещата активистите от Pussy Riot поеха отговорност за акцията на демонстрантите.

Нищо обаче не засенчи радостта на победителите в минутите след последния съдийски сигнал.

Селекционерът на Франция Дидие Дешан вдигна световната купа 20 години, след като го направи като капитан на "петлите". Той е едва третият, който триумфира на световно и като футболист и като треньор.

Силните емоции от световно първенство ще изпитаме отново след 4 години, когато домакин ще бъде Катар. За първи път шампионатът ще се проведе през зимата.

Снимка: Reuters

Тагове:

световно 2018