на живо

Моуриньо = загуба в Испания?

Нищо добро не чака възпитаниците на Специалния в срещата със "Севиля"

Getty Images

Без съмнение предстоящият сблъсък на "Манчестър Юнайтед" със "Севиля" на осминафиналите в Шампионската лига няма да бъде лесен за "червените дяволи". Погледнато чисто в исторически план, дългият и знаменит път на английския клуб не би трябвало да успокоява тима, тъй като стане ли въпрос за гостуване в Испания, нещата не стоят добре.

От общо 23-те си визити в страната от Пиринеите, за над 51 години, едва на три пъти са се поздравявали с успех. Затова пристигането на стадион "Рамон Санчес Писхуан" би трябвало да бъде прието с поне леко притеснение.

Хубава новина, която може да успокои английския клуб, е последният сблъсък в Испания. През месец май 2017 г., на полуфинал в Лига Европа, "Юнайтед" се справя със "Селта" с 1:0 след прекрасно попадение на Маркъс Рашфорд директно от пряк свободен удар. В последвалия финал "червените дяволи" триумфират.

Друга паметна победа е през септември 2010 г. в Шампионска лига, където на "Местая" Хавиер Ернандес - Чичарито прави разликата между двата клуба. 

Третият и последен до момента случай е през април 2002 г., когато голове на Дейвид Бекъм и Рууд ван Нистелрой подпечатват успеха в първия четвъртфинален двубой срещу "Депортиво" Ла Коруня.

Тези едва три победи обаче не изглеждат обнадеждаващо, особено при положение, че дори отборът на Мат Бъзби губи от "Атлетик" Билбао през сезон 1956-57.

Като най-тежка загуба е определяна тази срещу "Барселона". "Каталунците" унищожават "Манчестър Юнайтед" с 4:0 на "Ноу Камп", а в герои се превръщат Христо Стоичков и Ромарио. "Червените дяволи" имат още едно поражение от "синьо-червените". Този път обаче отстъпват с 2:0 на "блаугранас". 

"Черната котка" за отбора на Моуриньо обаче не е "Барселона", а техният най-голям враг - "Реал" Мадрид. "Лос бланкос" могат да се похвалят с успехи на "Сантяго Бернабеу" дори по времето на Бъзби. През сезон 1956-57 "белите" се справят с 3:1. 

"Галактикос" на Флорентино Перес също не изпитва трудности срещу "червените". Отново с 3:1 побеждават в четвъртфинален мач от Шампионска лига, а "постиженията" на "Юнайтед" се изразяват в две равенства срещу 12-кратните носители на "Купата с ушите", но на реваншите все пак "белият балет" се поздравява с успех и продължаване в следващия етап.

Веднъж все пак "червените дяволи" съумяват да обърнат резултата в Мадрид.

През сезон 1967-1968 "Юнайтед" успяват да изравнят до 3:3, въпреки че изостават в по-голямата част от срещата с 3:1. Минималната победа с 1:0 в първия двубой подпечатва мечтаното класиране напред за английския клуб.

Други испански тимове, които са оставали непобедени на своите стадиони, са "Реал Сосиедад", "Виляреал" и "Атлетико" Мадрид.

До момента не е имало мачове между "Севиля" и "Манчестър Юнайтед". Тежката прокоба тегне над играчите на Жозе Моуриньо, но може би е дошло време Специалния да приключи тази негативна статистика. 

Испания или Англия? Отговорът ще получите от 21:45 ч. пряко по bTV Action.