на живо

Мугуруса се наложи над Радванска и стана първата финалистка на Уимбълдън (ВИДЕО)

Испанската ще играе с победителката от сблъсъка Серина Уилямс - Мария Шарапова

Getty Images

Гарбине Мугуруса продължава със страхотното си представяне на Уимбълдън, ставайки първата финалистка в тазгодишната издание на турнира. В днешния полуфинал тя се наложи с 2:1 сета над 13-ата в ранглистата на WTA Агниешка Радванска. Отделните части завършиха при резултат 6:2, 3:6, 6:4 за близо два часа игра.

Първият сет премина под диктовката на Мугуруса, която осъществи два пробива в първия и петия гейм. Испанката беше много стабилна на собствен сервис и не допусна нито един брейкпойнт, а от своя страна стигна до седем възможности за пробив. Сетът беше спечелен убедително с 6:2.

Втората част също започна ударно за Мугуруса, която отново спечели подаването на Радванска още в откриващия гейм. В шестия гейм на сета обаче полякинята достигна до първата си възможност за пробив и се възползва моментално, а след това и го затвърди, за да обърне развоя в своя полза – 4:3. Това беше моментът, в който играта на Мугуруса се срина. Тя допусна нов пробив, а когато Радванска сервира за спечелването на сета не сбърка и спечели частта с 6:3.

Снимка: Getty Images

Подемът за полякинята продължи и в третия сет, след като тя взе подаването на испанката още в първия гейм. Мугуруса обаче върна пробива веднага. Испанката си върна увереността и в шестия гейм отново спечели подаването на Радванска, затвърди пробива си и направи резултата 5:2. Полякинята остана в сета, намали на 5:3 и така Мугуруса трябваше да сервира за мача. Последва обаче изключително оспорван гейм, в който Радванска стигна до два брейкпойнта, но те бяха отразени от съперничката й, която впоследствие спечели и мача.

Мугуруса е първата испанка на финал в Лондон от 1996 година насам (Аранча Санчес Викарио игра в два двубоя за трофея през 1995 и 1996 – и двата загубени от Щефи Граф). За последно нейна сънародничка пък триумфира в турнира през 1994 година – Кончита Мартинес. Именно тя е и единствената испанка, печелила Уимбълдън на сингъл.

Вижте най-интересното от двубоя Мугуруса - Радванска: