на живо

В Чехия издирват един от задържаните българи

Разследването продължава

Lap.bg

Образувани са четири наказателни производства за сбиването на привърженици на футболните клубове на "Локомотив" и ЦСКА в Пловдив по време на мача вчера между двата отбора. Това съобщи на пресконференция Атанас Илиев, говорител на Районна прокуратура - Пловдив.

Той поясни, че делата не са срещу конкретно лице и са за повреждане на заграждение на стадиона, за хулигански действия отличаващи се с особена дързост и цинизъм, за нанесени телесни повреди, както на граждани, така и на длъжностно лице - охранител от фирмата, охранявала спортното събитие. 

Към момента се гледат мерките за неотклонение на девет от задържаните общо 11 лица, участници в сбиването, като те ще получат административни наказания, уточниха от прокуратурата. По-късно и срещу останалите задържани две лица ще бъдат също ще бъдат наложени наказания по Закона за опазване обществения ред при спортни мероприятия.

"Сбиването между привържениците на двата футболни клуба е било провокирано е действията на руски гражданин, привърженик на "Спартак" Москва и поканен на мача от ФК "Локомотив" Пловдив. Все още няма данни той да е криминално проявен", каза Румяна Зайкова-Калеева зам.-районен прокурор на Пловдив. 

"Един от задържаните общо 10 българи е обявен за издирване от Чехия за извършено там престъпление - кражба. Той ще бъде предаден на чешките власти за търсене на наказателна отговорност срещу него", уточни директорът на ОД на МВР ст. комисар Атанас Илков. 

Продължава разследването и установяване на лица, участници в сбиването, както и свидетели на инцидента, събират се видеозаписи. 

В заключение зам.-районният прокурор на Пловдив Румяна Зайкова-Калеева благодари на полицията за своевременната бърза и адекватна намеса, както и за предотвратяването на по-тежки последици.