на живо

На старт за България: Ивет, учителка и фаянсаджия

Йо-йо ефект или какво да очакваме от европейското в Хърватия

Ивет Лалова и Мирела Демирева ще бъдат лидери на българския отбор за европейското отборно първенство по лека атлетика в Хърватия. Надпреварата е тази събота и неделя, а тимът ни ще се състезава в третото ниво на шампионата. Целта е минимум оставане в дивизията.

Състезанието

Европейското отборно първенство се провежда на всеки две години и в него участват всички държави от континента. Отборите са разпределени в четири дивизии - Суперлига с 12 участника (домакин тази година е Полша) Първа лига с други 12 държави и домакин Норвегия, Втора лига с още 12 страни, сред които България, и последната дивизия, където стартират всички останали държави (домакин е Северна Македония).

Регламентът

Четирите дивизии се състезават независимо една от друга. Всяка държава участва с по един атлет в дисциплина, който според класирането си получава точки за отбора – за първо място се дават 12 точки, за второ място - 11 и т.н. Най-добрите тимове получават промоция за по-горна дивизия, а завършилите на последните места отпадат в долната група. В следващото издание през 2021 г. отборите в Суперлигата ще бъдат намалени на 8. Така в тазгодишната надпревара изпадащите от всяка дивизия ще са по 5.

По този начин от групата на България само победителят ще получи право да се изкачи във второто ниво, а общо пет отбора ще отпаднат в последната четвърта дивизия. Т.е. за да запази мястото си, тимът ни трябва да завърши между втора и седма позиция.

Йо-йо ефект

В последните четири издания България е в асансьор между Първа лига (втора дивизия) и Втора лига (трета дивизия). През 2011 г. в Нови Сад атлетите ни влязоха в Първа лига, т.е. сред 24-те най-силни страни в Европа. Две години по-късно в Дъблин обаче отпаднаха отново във Втора лига. Като домакини в Стара Загора през 2015 г. спечелиха промоция и се върнаха в Първа лига, но не успяха да задържат позицията си преди две години на състезанието във Финландия. 

Отборът

Тази година България ще участва с най-добрите си атлети. Ивет Лалова ще опита да вземе максимален брои точки на 100 и 200 метра. Олимпийската вицешампионка Мирела Демирева е фаворит за победата на скок височина, а за пълен успех може да се разчита и на шампионката на континента в зала от тази зима Радослава Мавродиева на гюле, Габриела Петрова на троен скок и Тихомир Иванов на скок височина.

Въпреки това оставането ни в дивизията не изглежда сигурно. Освен водещите ни атлети, в част от дисциплините ще ни представят състезатели, за които атлетиката е по-скоро хоби, отколкото професия. Рената Петкова на диск например работи като учителка в столично училище, а Момчил Караилиев, който преди десет години беше финалист на световното първенство на троен скок, сега е сред най-търсените майстори за лепене на плочки в Сливен. Караилиев обаче подържа добра форма и през този сезон има 16.93 метра, с което е фаворит за победата в Хърватия. В тима ни има и много ученици и студенти, както и треньори на любители.

Конкуренцията

България ще се състезава срещу домакините от Хърватия, които с две олимпийски шампионки (Сандра Перкович на диск и Сара Колак на копие) в състава си са амбицирани да триумфират с първото място.

Заедно с нас преди две години от Първа лига отпаднаха още Дания и Естония. Сега те ще търсят бързо връщане във второто ниво.  Австрия, Израел, Кипър, Латвия и Словения също имат своите шансове, а като аутдсайдери изглеждат изпадналите от Трета Лига състави на Грузия, Люксембург и Малта.

Тагове: