на живо

На този ден: 34 години от "Божията ръка" (ВИДЕО)

Скандалният гол на Марадона и българската връзка

34 години от най-скандалния гол в историята на футбола! На 22 юни 1986 г. Диего Марадона вкарва две попадения в рамките на три минути, донасяйки победата на Аржентина с 2:1 срещу Англия, с която тимът се класира за полуфиналите на мондиала в Мексико.

И двата гола продължават да вълнуват феновете повече от три десетилетия по-късно, по различни причини. Но първият никога няма да бъде забравен и... простен.

В 51', при резултат 0:0, Марадона комбинира с Валдано, но защитникът Ходж се намесва. Вместо да изчисти обаче, той праща топката параболично към вратаря Шилтън. Последният е висок 1.85 м, но бива "надскочен" от точно 20 см по-ниския Марадона. Гол!

За всички по трибуните и пред телевизионните екрани е ясно, че има нещо нередно. Главният съдия Бенасюр посочва центъра. Последната дума е на един българин - страничния съдия Богдан Дочев, който, оказва се, има пряка видимост към ситуацията. И според него голът е редовен - 1:0 за Аржентина!

Само четири минути по-късно Марадона тръгва с топката от центъра, преминава през петима играчи на "Трите лъва" и отново бележи. Гениалното попадение е обявено от ФИФА за №1 на 20-ти век. Но брилянтността му е засенчена от гола с ръка. "Божията ръка", както става известен впоследствие.

Тогава Марадона заявява, че е вкарал "малко с глава и малко с ръката на Бог". Според селекционера на Англия Робсън това е по-скоро "ръката на шарлатанина". В крайна сметка тя се оказва "ръката на световния шампион", тъй като "гаучосите" триумфират.