на живо

На този ден: Исторически 1/4-финал на Евро 2008

На 21 юни през 2008 г. Русия за първи път се класира за полуфинал на европейско по футбол

Пътят на Русия на Евро 2008 е труден и паметен, а датата 21 юни ще бъде записана в историята като първото класиране на Сборная за 1/2-финалите на шампионат на Стария континент.

Първенството започва лошо за водения от Гуус Хидинк тим на Русия. Първата среща от груповата фаза е загубена с 1:4 от Испания. След това обаче следват победи над Гърция и Швеция, които класират Сборная за 1/4-финалите. Там предстои мач с Нидерландия.

"Лалетата" са считани за фаворит не само за въпросния 1/4-финал, но и за спечелването на европейската титла. От първата минута на мача на стадион "Санкт Якоб Парк" в Базел руснаците показват, че ще се борят с всички сили за победата. При загубване на топката, избраниците на Хидинк се стремят да си я върнат възможно най-бързо и постоянно пресират съперника.

В 56-ата минута Павлюченко открива резултата за Русия, но в 86-ата Рууд ван Нистелрой изравнява и праща мача в продължения. При тях обаче в рамките на пет минути Торбински и Аршавин отбелязват два гола и така носят успеха на Сборная с 3:1 през 40-те хиляди зрители по трибуните.

Руснаците губят полуфинала от бъдещия шампион Испания, но напускат надпреварата с бронзовите медали на Евро 2008.