на живо

На този ден: Мачът, който направи ЦСКА "Средец", а "Левски" "Витоша"

Преди 35 години играчите на "червените" и "сините" се сбиват в тунела

Ден преди поредното дерби между ЦСКА и "Левски" ви връщаме 35 години назад, когато страстите на терена и в тунела бяха взривоопасни.

На 19 юни 1985 г. един срещу друг излизат "червени" и "сини" във финала за Купата на България по футбол. Срещата завършва с победа 2:1 за ЦСКА. 

През редовното време между футболистите прехвърчат искри, като мачът е спиран няколко пъти заради груби нарушения и сбивания. Но нещата ескалират бързо в турнела след последния съдийски сигнал! 

Мелето е жестоко, а версиите за него са десетки. Подобно поведение не остана ненаказано и с решение на ЦК на БКП двата отбора за разформировани, като на мястото на ЦСКА се появява "Средец", а на "Левски" - "Витоша".

Христо Стоичков е отстранен от футбола до живот. В "червения" лагер наказания получават още Васил Тинчев (1 година) и Костадин Янчев (3 месеца).

Борислав Михайлов, Пламен Николов, Емил Спасов и Емил Велев са изгонени от "Левски". Наказания има за Наско Сираков и Мирослав Байчев - по 1 година. 

В последствие всички тези санкции са отменени и едни от най-големите звезди на българския футбол се завръщат на терена, за да може 9 години по-късно да донесат огромна радост на всички родни запалянковци след четвъртото място на световното първенство в САЩ.