на живо

На този ден: Нож в гърба на Моника Селеш (ВИДЕО)

На 30 април 1993 г. вманиачен фен на Щефи Граф забива острието в гърба ѝ

30 април 1993 г., Хамбург. Водачката в световната ранглиста по тенис Моника Селеш играе четвъртфинал срещу Магдалена Малеева. Сръбкинята води с 6:4, 4:3. Следва почивка между геймовете. Селеш сяда на мястото си и след миг на корта се чуват пронизителните ѝ крясъци. Нападната е в гръб с нож от Гюнтер Пархе.

За 38-годишния безработен германец се знае, че е вманиачен фен на легендата Щефи Граф. Мисията му - да забие 23-сантиметров нож за обезкостяване в тялото на най-добрата тенисистка на планетата по онова време, търпи крах. Острието прониква само на 1,5 см в рамото на Селеш. Достатъчно, за да съсипе кариерата на едва 19-годишната сръбкиня и да унищожи завинаги психиката ѝ.

На процеса Пархе признава, че не е искал да убива Селеш, а просто да спре хегемонията ѝ. При ареста му в него полицията открива 1000 дойче марки и самолетен билет за Италия, където Моника е трябвало да участва на турнир седмица по-късно. В хода на разпитите нападателят казва, че е планирал атаката и е чакал удобен момент за изпълнението ѝ. Експертизата показва, че германецът страда от психическо разстройство. Осъден е на 2 години условно, след което е настанен в психиатрична клиника с постоянно наблюдение.

Въпреки кървавата драма, турнирът в Хамбург не е прекратен. Магдалена Малеева се класира служебно на полуфинал, където губи от Аранча Санчес Викарио с 2:6, 6:7. Испанката печели с 6:3, 6:3 финала срещу Щефи Граф, която на 1/4-финалите е победила Катерина Малеева с 6:3, 6:1, а след това е надделяла и над Яна Новотна с 6:3, 3:6, 6:1.

Заради ниската присъда, дадена на Пархе, Селеш никога повече не играе на турнир в Германия. Тя получава хранително разстройство, отслабва до 30 кг, след което рязко напълнява. Завръща се на корта, но никога не е същата. Последната ѝ значима титла е от Australian Open през 1996 г., а последният ѝ мач през 2003 г.

Преди инцидента Моника Селеш е считана за новата прима в световния тенис. Има три поредни титли от „Ролан Гарос“ и Australian Open, както и два последователни успеха на US Open. През 1990 г., едва 16-годишна, става най-младата шампионка в историята на „Ролан Гарос“. През януари 1993 г. родената в Нови Сад Селеш триумфира на Australian Open след победа над Щефи Граф във финала. Този нейн успех е трети в четири финала от Големия шлем срещу знаменитата германка.

bTV призовава: останете си вкъщи!