на живо

На този ден: САЩ бойкотира олимпийските игри в Москва (ВИДЕО)

На 12-и април 1980 г. от Американския олимпийски комитет оповестяват официално решението си

Бойкотът на летните олимпийски игри в Москва през 1980 г. белязва завинаги историята на световния спорт. Бойкотът е иницииран от правителството на САЩ в знак на протест срещу участието на СССР във войната в Афганистан и последван от десетки държави от Западния блок.

На 12-и април в публичното пространство за пръв път официално е публикувано решението на Американския олимпийски комитет за неучастието на местни спортисти в Москва. Съветската инвазия в Афганистан провокира президента на САЩ Джими Картър да издаде ултиматум още на 20-и ануари 1980 г. за незабавно изтегляне на съветските войски от Афганистан.

Към бойкота на САЩ се присъединяват Япония, Западна Германия, Китай, Филипините, Канада, Аржентина. Великобритания, Франция и Австралия подкрепят безпрекословно американската позиция, но дават свобода на свои спортисти да направят избор дали да участват или не. Италия, Испания, Швеция, Исландия и Финландия също се присъединяват към решението на Западния блок.

Инвазията на СССР в Афганистан не приключва. В отговор на опорочените олимпийски игри в Москва 1980, следва ответен бойкот на летните игри в Лос Анджелис през 1984 г. Събитието е бойкотирано от всички страни с комунистически режими, които не само, че не участват, но организират своя, алтернативна надпревара – турнирите „Дружба-1984”.

Те са 9 на брой и се провеждат в 9 различни държави: България, СССР, Източна Германия, Куба, Монголия, Полша, Унгария, Чехословакия, Северна Корея.

bTV призовава: останете си вкъщи!