на живо

На този ден: Тийнейджърът Грецки влиза в историята (ВИДЕО)

Хокейната легенда започва серия от осем сезона с над 50 попадения

Уейн Грецки е един от символите на хокея. Идол на милиони, често наричан "Най-великият на всички времена". Заслужил го е с поставените от него рекорди, изглеждащи недостижими.

Грецки е на върха във вечната реализаторска листа на НХЛ с 894 гола в 1485 мача за "Едмънтън Ойлърс", "Лос Анджелис Кингс", "Сейнт Луис Блус" и "Ню Йорк Рейнджърс". Държи и рекорда за най-много попадения в редовния сезон и плейофите - общо 1016 гола, близо 150 пред друга легенда - Горди Хау.

Историята на величието му обаче започва на този ден преди четири десетилетия.

2 април 1980 г. Голобрадият Грецки, тогава само на 19 години, става първият тийнейджър с 50 гола в един сезон на НХЛ.

В дебютната кампания на първенството след обединението със Световната хокейна асоциация, Уейн, тогава с екипа на "Едмънтън Ойлърс" показва класа, отбелязвайки единственото попадение при равенството 1:1 с "Минесота Норт Старс". Голът донася на канадския тим ценна точка по пътя към първото му класиране за плейофите.

Така 19-годишният Грецки поставя началото на феноменалната си серия от осем сезона с по поне 50 гола - рекорд, до който едва ли някой скоро ще се доближи. Националната хокейна лига не е била готова за бурята Грецки. Буря, която започва на този ден през 1980 г.

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове:

на този ден