на живо

На този ден: Трагедията на "Хилзбъро” (ВИДЕО)

На 15 април 1989 г. загиват 96 души – всички те фенове на "Ливърпул”

Датата 15 април 1989 г. остава завинаги една от най-мрачните в историята на футбола. 

Отборите на "Ливърпул” и "Нотингам Форест” играят помежду си в полуфинален мач от турнира за Купата на футболната асоциация на Англия. Двубоят е на "Хилзбъро” в Шефийлд, който е считан за един от най-добрите за времето си измежду всички футболни стадиони в Обединеното кралство.

Трагедията, която следва е колосална. На стадиона загиват 94 души, а в болницата, по-късно от наранявания издъхват още двама. Общият брой на ранените е 700. Всички жертви са фенове на "Ливърпул”.

Хронологията

Срещата започва в 15:00 ч., а по това време пред вратите на стадиона все още има стотици фенове. Полицията решава да отвори вход C, през който огромна тълпа нахлува на стадиона и се насочва към секторите 3 и 4. Феновете най-отпред са притиснати към 4-метровата ограда, но освен тях, никой друг не вижда какво се случва. Между отделните сектори има масивни огради от стомана за предпазване от хулигански прояви.

В 15:06 ч. съдията спира мача, след като десетки души панически успяват да прескочат огражденията и нахлуват към терена. Единственият изход е към игрището. Малка част от оградата рухва и през пролуката се излива поток от задъхващи се хора – ранени или мъртви, докато друга част продължават да се борят за живота си и да опитват да прескочат.

Полицията и "Бърза помощ” не смогват да помогнат на всички ранени. Униформените правят кордон, който пречи феновете на "Ливърпул” да достигнат до тези на "Нотингам” с цел да се предотвратят сблъсъци. По ирония на съдбата, десетки привърженици на "Форест“ просто се втурват към терена, за да се опитат да окажат първа помощ на нуждаещите се.

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове:

на този ден