на живо

Любо Пенев в атака: БФС е ябълка, изгнила от алкохол и екстри (ВИДЕО)

Съдиите у нас изпълняват поръчки, това няма да свърши добре

Lap.bg

Поредна остра атака по адрес на Българския футболен съюз предприе Любослав Пенев. Треньорът на ЦСКА, който миналата година загуби изборите за президент на централата, бе крайно афектиран заради съдийските решения при поражението с 0:2 от „Черно море” в събота.   

„Действителността не се променя. Нещата се усложняват. Всички проблеми идват от футболния съюз. Не напредваме, а затъваме. Президентът и неговите помощници не спомагат за развитието на играта у нас. Те 15 години бичуват, наказват, линчуват българския футбол. Страдат играчи, отборите, подрастващите. Страда съдийството, което е много тежък проблем. Къде го разглеждаме този дълбок проблем? Съдиите трябва да бъдат изключително отговорни и да помагат за развитието на футбола, не да пречат. Има инструктаж и се свири по начин, който устройва определени хора”, категоричен е Пенев. Той обаче отказа да назове конкретните поръчители с аргумента, че не е полицай или прокурор.

Бившият национален селекционер даде примери с определени ситуации от двубоя във Варна, ръководен от депутата Стефан Апостолов.

„За първите 20 минути тази вълшебна тройка трябваше да покаже три жълти и един червен картон. Това на терена не беше част от футбола. Този проблем не е изчистен. Много отбори се срещат с него. И понеже ЦСКА е основен конкурент, не му се позволява да играе. Главният съдия и едно ниско момче не позволиха на ЦСКА да играе футбол. Ще видим какво ни чака срещу „Ботев” Враца. За този проблем не чувам и не чета никога. Реферът изключително много закъсня с картоните, рискува здравето на футболистите. Това са безотговорни хора. Делегатът праща четвъртия съдия, че не ми виждал баджа... Вместо да се концентрира върху съдиите… Интересно ми е какво е написал в доклада. Сигурно - отлично представяне, мисията изпълнена. Само че оценката е друга.

„Този мач няма как да го загубим, ако няма тази пряка намеса от тези трима съдии. Няма как и наравно да завърши, защото виждам как се развива мачът. Ако отидат в Европа, повече няма да ги поканят. Хората измислиха VAR да има минимални грешки, тук се крием. Спират ни 3 или 4 контраатаки. Реални ситуации за гол и свири нарушение в наша полза. Откъде накъде - авантаж и продължаваме.”

„Всичко това е нарочно, толкова време го бутат този рефер. И след това - гол от засада. Запомнете - това няма да свърши добре. Борислав Михайлов не гледа мачове, не гледа дори репортажа по новините. Неговата идея е да пътува напред-назад. Търсим ресторанти, приоритет е дансингът…”

„Какво лоби имаме във футбола? Всичко това е лъжа и измама. Когато бях селекционер, му казах - Боби, не искам да ми помагат, но не искам и да ми пречат. Видяхте какво стана - имаше много отсъждания в наша вреда. Отвън футболният съюз е като ябълка, но отвътре е изгнила – от алкохол, от екстри, но не и футбол. Ние се подиграваме с целия български народ, с всеки, който обича футбола, без значение кой отбор. Нямат право така да се отнасят с инвестициите, с труда на треньорите и футболистите. Съдиите трябва да са незабелязани”.

„Нашите съдии не са лоши. В Европа свирят добре, там са тихички и внимателни, стъпват лекичко, без шум, промъкват се, добре минава нарядът. Но в България нещата се променят. Могат, но въпросът е защо правят обратното.”

„Например аз мога да изчистя тинята. Като стана президент, ще я изчистя. Някой ден ще се случи. Искам да говоря за отбора, а не да се занимавам със съдиите. В цял свят ги коментират, хора са и могат да сбъркат, но тук бъркат прекалено много.”

"Този съдия от мача с "Черно море" ли е депутатът, който не знае да чете? Сигурно не може да чете и правилника, не знае какво трябва да прави на терена. В момента аз съм треньор, но те ощетяват българския футбол. И това го има по веригата до най-малките. Да не говорим за корупцията и уредените мачове. Цяла седмица във Варна се говори как ЦСКА няма да победи. Това го знаеше целият град." 

"Често казват, че България е мъничка и затова няма успехи. Хърватия е още по-мъничка, но са вицешампиони на света. Определени хора не си вършат работата и неслучайно сме на това дередже. Ще говорим и за други проблеми, но това е основно - поръчки, това-онова. Ако всичко е ясно, има ли смисъл да се играе първенството? За какво са феновете и школите? Така ли трябва да възпитаваме?"